Obisk dražbe najdenih predmetov

FOTO in VIDEO: Zadnja dražba: Tweety skoraj ostal sirota, pajser pograbili, boj za motorje in kolesa

Gregor Gruber
31. 3. 2017, 12.51
Posodobljeno: 20. 6. 2023, 14.19
Deli članek:

V Postojni je včeraj potekala zadnja dražba najdenih predmetov, ki jo je organizirala policija. Prodali so vse. Največ so iztržili za motorno kolo znamke Honda. Kako je potekala dražba, kakšno je bilo vzdušje, kaj se je prodajalo in kako duhovičilo.

PU Koper
Na dražbi je bilo 211 najdenih predmetov. Vse so prodali. Če ne v prvem, pa v drugem in tretjem poskusu.

Na dvorišču nekdanje Policijske uprave Postojna je bilo čutiti rahlo vznemirjenje. Ljudje so postopali, godrnjali in preračunavali ob ogledovanju najdenih predmetov, ki so se ponujali na dražbi. Najbolj podjetni so držali v rokah oštevilčen seznam in preiskovali objekte svojega poželenja – največ jih je oči vrglo na motorje in kolesa, pritegnili pa so tudi noži, ogrlice, fotoaparati, da, tudi kosilnica in pajser.

G.G.
Med kramo se najde tudi kaj koristnega.

G.G.
Motoristična jakna je dobila novega lastnika.

"Ko se začne, samo v akcijo"

“Za dražbo sem izvedel na facebooku,” je povedal eden od udeležencev in dodal: “Bom videl, do koliko bom šel. Če bodo v igri mešetarji, ne bom brezglavo dvigoval.” Podobno trezno so delovali mladeniči, ki so se na začetku držali bolj zadaj. “Zbralo se je precej ljudi,” je ocenil Rok, ki je imel ogledanih nekaj “zanimivih stvari”. “Nekatateri so specializirani za kolesa, drugi za skuterje, vedo, kakšne so cene,” me je podučil, da se ne bi brezglavo zagnal v “slabo robo”.

Časa za ogled je zmanjkovalo. Bližal se je začetek. Letele so še zadnje opazke, zbijale so se šale. “Boš kaj kupil za ženo?” je duhovičil nek možak. “Ni dovolj velikih številk,” je sledil odgovor in požel nebrzdan smeh. “Vreden je lahko tudi 1000 evrov,” je kolegu ob pogledu na motorno kolo Honda 500 navrgel resnobno delujoč moški srednjih let, kolega je le skomignil z rameni. “Ko se začne, samo v akcijo,” pa se je pred “štartom” motiviral nek fantin.

Ogrevanje z drobnarijo

In začelo se je. Vodja dražbe Diego Samsa, sicer pomočnik komandirja na PMP Sočerga, in njegovi pomočniki so zavzeli položaj za ogrado ter razložili pravila igre, ki jih je večina že poznala. “Videno-kupljeno, na blagajni se plača in kupljeno robo odpelje še isti dan,” je povzel pravila izkušeni šef dražbe. Prve so na vrsto prišle drobnarije. Denarnice, nahrbtniki, očala. “Nikogar ne zanima mucka,” je zbrane animiral šef dražbe, ko ni nihče ponudil niti 5 evrov (najnižja možna ponudba) za navaden nahrbtnik, ki ga je krasila naslikana muca. “Poletje bo tukaj, hladilno torbo boste gotovo potrebovali,” je neutrudno nadaljeval šef, toda tudi tokrat ni bilo interesentov. “Rešite Tweetya” (na torbici upodobljena ptička, ki jo v risanki preganja maček Silvester) se je glasil naslednji dovtip, ki ni predramil publike. A glej ga zlomka. Nekdo je za pet evrov kupil svetlečo žensko denarnico. Prazen gasilni aparat? Ne. Polni? Da.

G.G.
Se splača kupiti? V kakšnem stanju je? Pred morebitnim nakupom je potrebno preveriti, kolikor je možno.

Od ogrlic do motorne kosilnice

Dražitelji so se ogreli. Za nož na preklop je že šlo “na nož”. Bojevali so se štirje. “Pet evrov,” reče prvi, “deset” drugi, tretji dvigne na dvajset, nož pa z odločnih 25 pobere četrti. Tudi mesarski nož je dobil novega lastnika, za 10 evrov, poceni, če bo rezal kot je treba. Nekdo je za bagatelnih osem evrov kupil usnjene motoristične rokavice. “Pa bodo še v redu, so vam prav,” ga vprašam. “Bodo. Nove stanejo 100 evrov,” mi je šepnil in ko je prišel na vrsto pajser, je pisca teh vrstic zagrabila dražiteljska vnema. Še preden bi uspel odložiti beležko in dvigniti roko, so izkušeni dražitelji že odigrali partijo in lomilka je dobila novega lastnika. »Ma osem je sigurno vreden,« se je med smehom slišalo iz publike. Srdit obračun se je odvijal za domnevno pozlačeno ogrlico, izklicna cena 10 se je dvignila na 50. Motorna kosilnica se je prodala za 37 evrov. »Rekel sem 40,« je potožil rahlo ostareli moški, »pretiho« je odločil šef dražbe.

Za Hondo odštel 970 evrov

Igra je dosegla vrhunec. Kupci so pritisnili proti ograji. Stari mački dražb so prišli na svoj račun. Na vrsti so bila kolesa in motorji. V nakup kolesa znamke Merida so se spustili štirje dražitelji. »Prodano, za 65 evrov«, je sklenil vodja dražbe. »Ta pa se je drago prodal« je modrovala publika. Z dražbo motornih koles so se zneski dvignili. Nek kupec je za motorno kolo znamke Honda odštel 970 evrov. 

No, Tweety vendarle ni ostal sirota, saj so v drugem in tretjem poskusu prodali vse predmete. Policija se je tako znebila odvečnih predmetov, državni proračun pa je bogatejši za 6416,50 evrov.

PU Koper
Največ zanimanja je bilo za motorna kolesa.

Četrtkova dražba najdenih predmetov v Postojni je bila zadnja dražba pod okriljem policije. Po novem mora policija najdeno stvar po poteku tridesetih dni predati Finančni upravi RS v hrambo in nadaljnji postopek. Če se v enem letu ne bo našel lastnik, bo Furs priredil dražbo, obvestila pa bodo na njihovih spletnih straneh. Ves izkupiček javne dražbe bo šel tudi v tem primeru v državni proračun.