Tradicija

S tekmovalnostjo poskrbi za kakovost

M. Bezek-Jakše/Dolenjski list
21. 3. 2017, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V belokranjskem Prostovoljnem gasilskem društvu Petrova vas so leta 2003 prvič ocenjevali domače salame, tri leta pozneje še slanino, sledila sta kruh in vino.

M.B.J./D.L.
Kraljica metliške črnine Jana Štajdohar in Uroš Hoznar

Ker torej ni šlo več samo za salamijado, so prireditev, ki jo okrog goda sv. Jožefa pripravijo v gasilskem domu v Petrovi vasi, poimenovali Praznik kruha, vina in salam Jožefovo.

M.B.J./D.L.
V Petrovi vasi ne ocenjujejo zgolj salam.

Že kar nekaj let je število vzorcev, ki jih v glavnem prinesejo v oceno prebivalci krajevne skupnosti Petrova vas in simpatizerji iz drugih krajev, približno enako. Kot je dejal podpredsednik PGD Petrova vas Matija Absec, je takšno ocenjevanje najbolj učinkovita spodbuda, da ljudje odpravijo napake, ko je še čas za to. Vsem, ki prinesejo vzorce v oceno, namreč povedo, kje so lahko še boljši. Tekmovalnost pa poskrbi, da so izdelki vse boljši, kar je poleg družabnega srečanja poglavitni namen prireditve.

M.B.J./D.L.
Darko Petric (na levi) je naredil najboljšo slanino.

Odločajo nianse

Sicer pa gre, kot je dejal Absec, pri salami, slanini in kruhu v glavnem le za nianse v kakovosti. Letos je komisija ocenila 18 domačih salam, najboljšo pa je prinesla v oceno družina Ivec iz Ručetne vasi. Med 13 slaninami je bila najboljša slanina Darka Petrica z Rožanca. Najboljši kruh – bilo jih je 11 – pa je spekla Zvonka Verdnik iz Ručetne vasi, ki je imela najbolje ocenjen kruh tudi lani. Po njenem mnenju je skrivnost uspeha v izkušnjah s peko kruha, ki ga je spekla v krušni peči.

M.B.J./D.L.
Ivan Ivec je imel najbolje ocenjeno salamo.

Izločili četrtino

Vzorcev vin je bilo 59, od tega največ, kar 20, belokranjcev, a le četrtina je bilo belokranjcev PTP. Kot je opozoril predsednik ocenjevalne komisije Andrej Bajuk, marsikdo sploh ne ve, kaj je belokranjec PTP.
Ocenjevalci so izločili četrtino vseh vzorcev, kar je zelo veliko. Glavni razlog je bilo pri belih vinih preveč žveplanja, pri rdečih pa oksidacija. Najvišjo oceno, 19,33 točke, je za vino iz sušenega grozdja, letnik 2011, prejelo vino kmetije Absec iz Mihelje vasi. Največ priznanj je drugače za prva mesta odnesla domov družina Hoznar iz Ručetne vasi.