Mobilna verzija
13:58 19. junij 2018

Kdo se zanima za nakup trgovskega dela Agrokorja?

G.G./STA Zagreb
0 Posodobljeno: 10:02 / 09.8.2017

Agrokorjevi dobavitelji so imeli danes sestanek, na katerem so uskladili interese, kako sanirati dolg, ki ga ima do njih ta največji hrvaški koncern. V tem se morda skriva namera, da želijo priti do večine Agrokorjevih hčerinskih družb, medtem ko bi koncernu ostal trgovski del, za katerega pa naj bi tudi že bilo zanimanje.

Mercator

V trgovski del Agrokorja spada tudi Mercator. Foto: Reuters

"Pogovarjali smo se o aktivnostih, ki jih bomo zagovarjali v pogovorih z drugimi udeleženci, predvsem vlado, Agrokorjem in finančnimi institucijami. Naš namen je zagotoviti stabilnost poslovanja naših družb in koncerna Agrokor, ki je največji distributer našega blaga na Hrvaškem," je po srečanju povedal predsednik uprave Kraša Damir Bulić.

Največji Agrokorjevi dobavitelji, kot so Podravka, Kraš, Vindija, Dukat in Franck, so se namreč sešli na sestanku zaradi visokih Agrokorjevih dolgov. Verjetno so se jim pridružili tudi drugi manjši dobavitelji. Neuradno naj bi bili nezadovoljni, da jih o načrtovani sanaciji prezadolženega koncerna ne obveščajo ne Agrokor ne njegovi ostali vlagatelji, so pisali hrvaški mediji.

Kot ocenjujejo na Hrvaškem, Agrokorjeve obveznosti do največjih dobaviteljev presegajo dve milijardi evrov. Ti tako ne zahtevajo le kratkoročnih rešitev, ki bi prinesle izplačila obveznosti, temveč želijo sodelovati pri pripravi načrtov koncerna, saj nekateri izmed njih na policah Agrokorjeve trgovske verige Konzum prodajo tudi tretjino svojega blaga.

Čeprav so v Agrokorju zagotovili, da bodo v načrtovanem prestrukturiranju družbe poskrbeli tudi za interese dobaviteljev, ti neuradno niso zadovoljni. Po poročanju televizije N1 tako Coca Cola znova kaže interes za nakup Agrokorjeve družbe Jamnica, Podravka pa družbe Ledo. Neuradno naj bi izpostavljenost koncerna do Podravke znašala 27 milijonov evrov.

Po enem od scenarijev bi kupca lahko dobil tudi Agrokorjev trgovski del koncerna, ki ga sestavljajo največji slovenski, hrvaški in srbski trgovec, Mercator, Konzum in Idea. Banke upnice namreč niso zainteresirane, da ostanejo lastnice, zato se omenja, da bi trgovski del lahko kupil največji ruski trgovec Magnit, danes pišejo spletne Finance. Magnit je po navedbah časnika lani ustvaril okoli 17,5 milijarde evrov prihodkov od prodaje in nekaj manj kot 900 milijonov evrov čistega dobička. Tržna kapitalizacija znaša dobrih 21 milijard evrov, na ruskem trgu ima s 14.059 trgovinami sedemodstotni delež. Zaposluje 271.369 ljudi in ni prezadolžen.

Medtem hrvaški mediji navajajo, da so hrvaški dobavitelji v torek na srečanje povabili podpredsednico hrvaške vlade in ministrico za gospodarstvo Martino Dalić. Čeprav naj bi po nekaterih navedbah ruska Sberbank Agrokorju odobrila novo posojilo, denar pa nakazala nekaterim dobaviteljem, številni tarnajo, da denarja niso prejeli.

Po mnenju dobaviteljev so domnevni predlogi bank upnic, da bi odpisali del dolgov od Agrokorja, nesprejemljivi. Slišati je, da bodo nasprotno zahtevali takojšnje poplačilo dolgov, starejših od 60 dni. Pri tem naj bi šlo po poročanju Jutarnjega lista za približno 330 milijonov evrov.

Agrokor naj bi po najnovejših informacijah z eno največjih upnic, rusko Sberbank, do torka podpisal posojilno pogodbo o likvidnostni injekciji Agrokorju, ki bi zadoščala za tri mesece, je za Bloomerg povedal drugi mož ruske Sberbank Maksim Poletajev. Po tem naj bi načrt prestrukturiranja predstavili ključnim partnerjem in zaposlenim.

Značke: agrokor , mercator , magnit

Vaš prispevek