Kakšna bo pomlad?

Nad Slovenijo se bo bila bitka: viharji in snežni meteži

S.R.
20. 3. 2017, 13.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pomlad je tukaj in z njo tudi toplejši dnevi. Kaj pa za letošnje pomladne mesece napovedujejo taki in drugačni "strokovnjaki", saj naj bi bili za vreme nad našimi kraji spomladi značilni pogosti temperaturni obrati.

Thinkstock

Po eni najhladnejših zim v zadnjem desetletju se bo vreme pri nas vrnilo v bolj ustaljene tirnice, nekoliko nam bodo lase kodrali le pogosti temperaturni obrati, ki bodo prisotni vse do konca maja, pravijo meteorologi pri AccuWeather. Tako naj bi se nad Slovenijo bila bitka med toplino, ki bo proti severu prodirala iz Sredozemlja, in občasnimi hladnimi sunki s severa, ki bodo posledica ciklonov.

Zaradi otoplitve opozarjajo tudi na nevarnost poplav, saj bo topljenje snega povzročilo naraščanje rek. V primeru zmernega ali celo močnega deževja bo ta nevarnost še toliko večja.

In kaj pravi malenkost bolj alternativna napoved?

Pokukali smo v Bloško vremensko pratiko za navadno leto 2017, ki jo pripravlja gotovo eden največjih strokovnjakov za stare pregovore o vremenu Dušan Kaplan. Dušan ni podkovan zgolj v modrostih starih opazovalcev vremena, temveč zelo dobro razume vremenske pojave in fiziko ter ne nazadnje tudi matematiko. 

Pratika za konec marca pravi, da se bo spet shladilo, prazna luna ali mlaj na 28. marca nam naj bi tako prinesla celo sneg. Posebej viharno vreme pa naj bi naredilo veliko škode v sadovnjakih in pri čebelah. O vremenu ob koncu sušca, ki je večini bolj poznan kot marec, rad pomodruje Rupert: »Na Ruperta (27 .3.) jasno nebo, bo malega srpana prav tako.«

Kaj za april pravijo ljudske modrosti?

"Mali traven ima devet vremen na dan."
"April sedemkrat na dan spodi kmeta s polja stran."
"Če je malega travna presuho, nam to ni ljubo, če pa dež rosi smo ga srčno veseli."

Pratika za april, znan tudi kot štrtnik, deževnik, travnjek, mali travnik, jurijevščak, traven ali kukavičji mesec, napoveduje še zadnjo pošiljko snega. Pravi, da se bo vreme v tem kukavičjem mesecu ravnalo po vetrovih. V naravo bo tako primerno oditi, ko bosta pihala sever ali vzhodnik, medtem ko bosta jug in zahodnik prinesla dežne kaplje.

V aprilu goduje Jurij, za katerega predniki pravijo, da prinaša prvi vonj po poletju, delo na polju in vse radosti, ki sodijo zraven. Izročilo pravi, da se nam obeta dosti vina, ako bo 24. 4. na Jurijevo lepo vreme, saj »Jurij toplo vreme zakuri,« in tudi »odpre duri.«

Čeprav bo velika noč v soncu, posebej toplo ne bo, pri čemer naj bi se sredi aprila vrnila mrzel dež in celo sneg. Bril bo močan veter, saj nas bo ves čas dražil jugozahodnik!

Konec meseca, ko bo pred vrati »Jurij zakuri,« kot pravi ljudska, bo prijetno in celo vroče, vendar le do zadnjega dne, ko se bo ponovno ohladilo in začelo deževati.