Koroška dečka

Sodišče odloča o babičini zahtevi za rejništvo

M.K./STA
8. 3. 2017, 16.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na Upravnem sodišču v Mariboru danes poteka prvi narok v zadevi, v kateri babica dveh velenjskih dečkov od države oz. ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti terja dovoljenje za opravljanje rejniške dejavnosti.

Bobo
Marija Otorepec, babica koroških dečkov, rejništvo zdaj zahteva s tožbo proti državi oz. ministrstvu za delo.

Narok je za javnost zaprt in še vedno traja. Ali bo sodišče že danes sprejelo kakšno odločitev, ni znano, je STA sporočil odvetnik Velimir Cugmas, ki pa vsebine dogajanje ne sme razkriti, saj je javnost iz obravnave izključena.

Babica s Koroške, pri kateri sta vnuka živela od nasilne smrti njune matere decembra 2015 do napotitve v rejništvo 30. marca 2016, je na Center za socialno delo (CSD) Slovenj Gradec v začetku lanskega leta podala vlogo za rejniško dejavnost, a ta babičine vloge ni pravočasno posredoval v reševanje pristojnemu organu, to je ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Po ugotovitvah upravne inšpekcije je bilo takšno ravnanje CSD Slovenj Gradec nezakonito, saj je CSD s tem, ko ni pravočasno posredoval vloge, kršil pravice babice in dedka do odločanja v zakonitem roku. Zaradi ugotovitev upravne inšpekcije je maja lani zaradi objektivne odgovornosti odstopil takratni direktor CSD Slovenj Gradec Jurij Šumečnik.

Je pa medtem babica zavrnilno odločbo glede vloge za izvajanje rejniške dejavnosti od ministrstva za delo dobila aprila lani, to je po tem, ko je Center za socialno delo (CSD) Velenje njuna vnuka 30. marca lani brez vednosti babice in dedka iz vrtca odpeljal v rejniško družino. Otroka, danes stara štiri in šest let, sta vse od takrat v rejniški družini, z babico in dedkom pa imata redne stike.

Babica rejništvo zdaj zahteva s tožbo proti državi oz. ministrstvu za delo.

Vrsta pravnih postopkov

Sicer pa primer dveh dečkov vse od konca marca lani spremlja še vrsta drugih pravnih postopkov. Med drugim je v zvezi z odvzemom dečkov iz vrtca po pritožbah na predhodne odločitve vrhovno sodišče oktobra lani odločilo, da je bil odvzem otrok iz vrtca nezakonit, babici pa so bile kršene ustavne in človekove pravice do družinskega življenja.

Na takšno odločitev se je pritožil CSD Velenje, a je ustavno sodišče ustavno pritožbo v začetku letošnjega leta zavrglo. Prav tako ustavno sodišče ni sprejelo ustavne pritožbe babice dečkov, ki je želela, da bi ustavno sodišče odločalo o tem, da je treba nemudoma odpraviti ugotovljeno kršitev človekove pravice, to je kršitev pravice do družinskega življenja babice. Zato se je odvetnik Cugmas v imenu babice že pritožil na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu.

Odvetnik babice Cugmas si vseskozi prizadeva, da bi se otroka vrnila k starim staršem. Primer je bil lani povod za dve interpelaciji proti ministrici za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anji Kopač Mrak, ki je obe interpelaciji uspešno prestala.

Medtem so na CSD Velenje v začetku februarja letos ocenili, da dečka v rejniški družini "veliko bolje napredujeta, kar je ugotovljeno in potrjeno z ugotovitvami strokovnjakov klinične psihologije in pedopsihiatrije iz vzporednih sodnih postopkov". Odkar sta otroka v rejniški družini, je pri njiju po ugotovitvah stroke ugotovljen napredek v razvoju, to pa po mnenju CSD Velenje potrjuje pravilnost strokovne odločitve CSD Velenje glede namestitve otrok v rejniško družino.