Zmaga nad vremenom

Uganete, koliko soli so porabili v Kranjski Gori?

T.L./STA
6. 3. 2017, 14.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

"Ne vem, kaj smo naredili, da se moramo vsako leto vremenu dokazovati, da znamo in da zmoremo," se sprašuje Srečko Medven, generalni sekretar organizacijskega komiteja Pokala Vitranc.

Mediaspeed.net
Žan Kranjec v Kranjski Gori.

Alpski smučarski klub Kranjska Gora je znova uspešno izpeljal tekmovanje alpskih smučarjev za svetovni pokal v veleslalomu in slalomu. Če je bilo lani sneženje, je 56. Pokal Vitranc zaznamoval dež, a se kranjskogorski organizatorji niso predali ter so izpeljali še eno uspešno tekmovanje.

"Meni je največja čestitka, da smo naredili ti dve tekmi," je takoj na začetku odgovoril Srečko Medven, generalni sekretar organizacijskega komiteja Pokala Vitranc, o tem, koliko čestitk je prejel po koncu tekmovanja. "Ne vem, kaj smo naredili, da se moramo vsako leto vremenu dokazovati, da znamo in da zmoremo. Brez ekipe, ki jo imamo na terenu, definitivno tega ne bi mogli narediti. To so fantje, to je ekipa, ki čuti veliko pripadnost Pokalu Vitranc. Gre za volonterje, ki znajo delati, ki so v sistemu že leta in vsak posameznik naredi svoj del naloge, je kamenček v mozaiku. In ko to sestaviš, dobiš celotno sliko tega mozaika. Lahko rečem, da smo ponosni na ekipo, ki jo imamo," je sodelavce pohvalil Medven.

Borba z vremenom

Marsikdo, ki je pogledal v nebo, si je rekel, da je noro ob takšnem vremenu imeti tekmo: "Veste treba je pravočasno narediti prave poteze. Tekme nismo začeli pripravljati en teden nazaj, ampak en mesec nazaj. Takrat, ko so bili pogoji za to, smo z vodo utrdili podlago, dobili smo v povprečju 40 centimetrov debelo trdo podlago, plast, in na tem smo potem gradili. In smo vedeli, če imaš to podlago, potem ti takšen dež..., seveda lahko ti uniči, in tudi delno je uničil del podlage, ampak še vedno jo je dosti ostalo, da smo lahko naredili tekmo."

O "trikih", ki so jih uporabili, da so ob dežju pripravili kakovostno progo, pa je Medven dejal: "V soboto zvečer po končani veleslalomski tekmi so 'poabručali' in potem so rahlo posolili, tako da se je naredila na vrhu skorja, ki je zadrževala dež, čeprav je na koncu dež prišel skozi, ampak še vedno je lahko podlaga vpila vso to vodo. To je to. Ob pravem času moraš narediti podlago, potem pa se lahko igraš, sicer ne do neskončnosti, ampak imaš potem toliko rezerve, da lahko narediš dve tekmi, kot se za gre."

Dvomi so bili

Ali ste bili kdaj v dvomih, da tekme ne bi mogli izpeljati: "Seveda. Lansko leto nedeljski slalom, ko sem ob pol treh zjutraj prišel v ciljno areno, je bilo do višine kolen snega, na vrhu pa še enkrat toliko. In sem si rekel, če bomo danes naredili tekmo, smo pa res carji. In smo jo naredili. Letos me ni skrbelo, nikdar pa ne moreš mirno spati. Seveda nihče ni pričakoval megle v soboto. In se je pojavila megla. In ta megla bi nam lahko preprečila izvedbo tekme. Ne proga, ampak megla, vreme spet, na katerega nimaš vpliva. Ta megla je prišla, se je prikazala, ampak smo nekako s potrpežljivostjo vseh, in tekmovalcev in vodstva in vseh nas, zadevo spravili skozi."

Brez kemičnih preparatov in z domačno soljo

"Za pripravo proge ne uporabljamo nobenih kemičnih preparatov, ampak povsem navadno sol iz Piranskih solin, grobozrnato, in vodo. Sol ni tako draga, saj ne gre za solni cvet. Po mojih izračunih nismo uporabili več kot dve toni soli," je dejal Medven.

Kljub slabemu vremenu je bil obisk na tekmi presenetljivo dober: "V soboto, v razmerah kakršne so bile, je bil obisk zelo dober, v nedeljo pa sploh. Po tem celonočnem dežju, ki je padel po vsej Sloveniji se je zbralo dobrih 5500 gledalcev, v soboto 5000, skupaj torej 10.500, kar je glede na vremenske razmere in glede na to, da ne premoremo tekmovalca, ki bi se boril za prva tri mesta, dobro. To pomeni, da ljudje pridejo na dogodek, na event, na prireditev, da gre za prave ljubitelje."

"Z vodstvom svetovnega pokala sodelujemo na zelo visoki profesionalni ravni in na zelo visoko stopnji medsebojnega zaupanja, kar je pogoj za to, da lahko tudi v takšnih razmerah spelješ zgodbo, ker nas tako dobro poznajo. Če bi pa dvomili v našo ekipo, bi tudi sami z rezervo jemali te pogoje, mislim, da bi prej rekli ne. Z direktorjem tekem svetovnega pokala Markusom Waldnerjem, ki je bil pred tem vodja evropskega pokala, sodelujemo že 20 let, tako da se zelo dobro poznamo, smo tudi dobri osebni prijatelji, kar seveda ne vpliva na odločitve, temveč visoka profesionalna stopnja pri izvedbi tekem in visoka stopnja medsebojnega zaupanja, kar je seveda ključ do uspeha," je še nadaljeval.

Na vprašanje, koliko prizorišč svetovnega pokala bi v takšnih pogojih uspelo izpeljati tekmo, pa je Medven odgovoril: "To je seveda zelo subjektivna ocena, ampak vseeno bi si upal reči, da marsikje tekme ne bi naredili. Izjemno pomembna je pripadnost ljudi, ki delajo, torej ekipe, ki dela na tem projektu. Ker dajo 30 do 40 odstotkov več, vedo, kaj je treba narediti v vsakem trenutku, ni jim treba tega posebej razlagati. Imaš prizorišča, kjer delajo z vojsko, civilno zaščito, to so vsako leto drugi ljudje, vsako leto drug človek pomeni, da ga moraš vsako leto sproti naučiti, kaj mora delati. V tej naši zgodbi pa tega ni, vsak pozna svojo nalogo."

Višek sredstev gre mladim

"To ekipo gradimo že 15 let. So stari mački in vsako leto se nam pridružijo tudi mladi, ki se učijo, so klubski ljudje, ki so imeli otroke v klubu, so ljudje, ki bodo imeli otroke v klubu in ostajajo privrženi temu projektu, Pokalu Vitranc. Na tem gradimo, do njih imamo pošten odnos, najbolj pomembno je, da se vsi zavedajo, da s tem svojim voluntarizmom ustvarjajo pogoje za to, da višek sredstev, ki ostane, gre v delo z mladimi v klubu. Ko govorimo o profitu, moramo vedeti, da ne gre za profit. Če bi mi morali te ljudi plačevati po ekonomski ceni, tekem verjetno ne bi bilo več, kajti tega finančno ne bi zmogli. Ampak ti ljudje s svojo pripadnostjo delajo za to, da lahko mladi smučajo v Kranjski Gori," je recept uspeha razkril Medven.

"V skladu s finančnim planom je načrtovano 50.000 evrov ostanka. Mislim, da bomo to dosegli. Če bi morali delati s stroji na progi, bi bilo to nekoliko dražje in bi ostalo manj. Tako da sta tekmi plod ročnega prostovoljnega dela, česar ne plačaš 15 evrov na uro," je še dodal.

"Višina proračuna Pokala Vitranc je 1.480.000 evrov. Večino teh sredstev, kar 80 odstotkov, dobimo s prodajo medijskih pravic in marketingom v tujini, v sodelovanju s Smučarsko zvezo Slovenije in prek mednarodne agencije Infront, preostanek sredstev pa je posledica sodelovanja z domačimi partnerji. Seveda pa je zelo težko dobiti sredstva doma. Letos nas je po skoraj 30 letih sodelovanja zapustila Zavarovalnica Triglav, iz razlogov, ki so poznani njim, smo pa prvič dosegli dogovor z Zavarovalnico Generali in sodelovanje je bilo uspešno in bomo to nadaljevali. Že četrto leto sodelujemo s Petrolom, prvič letos smo začeli sodelovanje z NLB, že šesto leto sodelujemo s Hrvaško turistično skupnostjo, pri kateri vedo, da je Kranjska Gora pred poletno turistično sezono magnet, saj gre prenos iz Kranjske Gore v 16 držav, ki gravitirajo na hrvaški in tudi slovenski turizem," je finančni vidik razkril Medven.