Obvezno služenje vojaškega roka

Erjavec - eden in edini obraz, ki ima odgovor za vse

T.L./STA
18. 2. 2017, 17.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Erjavec je prevzel četrti mandat za vodenje stranke. Za njegovo imenovanje so glasovali 203 delegati, sedem jih je bilo proti.

STA
Karl Erjavec

Z novo gospodarsko dimenzijo DeSUS postaja stranka, ki aktivno odgovarja na sodobne izzive, je v današnjem kongresnem nagovoru poudaril predsednik DeSUS Karl Erjavec. Kot novo vrednost stranke, ki danes že začenja volilno kampanjo in je po njegovem mnenju pripravljena, da se povzpne še višje, pa Erjavec izpostavlja prav nov gospodarski program.

Erjavec je na kongresu DeSUS v Ljubljani prevzel četrti mandat za vodenje stranke. Za njegovo imenovanje so glasovali 203 delegati, sedem jih je bilo proti. Erjavec je bil edini kandidat za predsednika.

Program za vse

Erjavec je v svojem nagovoru poudaril, da bodo sicer še naprej branili pravice starejših, pridobitve socialne države, javno zdravstvo in javno šolstvo ter se borili za ohranitev državnega premoženja. A svoj program širijo ter poskušajo odgovarjati še na druge izzive.

Cilj programa DeSUS je več novih domačih in tujih investicij, vzpostavitev bolj prijaznega poslovnega in enostavnejšega davčnega okolja, večja zaposlenost za vse, zlasti odpiranje novih kakovostnih delovnih mest za mlado in starejšo populacijo. Slovenija ima za zdaj dokaj uspešno gospodarstvo, a rezultatov ne delijo vsi državljani, ugotavlja Erjavec, ki je danes tudi edini kandidat za vodenje DeSUS v prihodnje.

Novo vrednost stranke po njegovem mnenju predstavljajo strokovnjaki, ki so jim pomagali oblikovati gospodarski program. Po kongresu bo Erjavec tudi predlagal, da se oblikuje odbor za gospodarstvo, ki bi ga vodil dosedanji podpredsednik stranke Saša Geržina.

Erjavec je izpostavil še druge programske cilje. Po njegovih besedah morajo uvesti davčni pavšal za samostojne podjetnike in obrtnike, z ustreznim poslovnim okoljem zavarovati srednji razred.

Izpostavil je še, da se mora prenehati s prakso, da davkoplačevalci dokapitalizirajo slovenske banke, dokončno pa morajo tudi razčistiti, kdo je kriv za nastalo bančno luknjo. DeSUS bo zato pripravila predlog o javni preiskavi v bankah, v katero je potrebno vključiti tudi tuje strokovnjake.

Ni za dodaten evro za Teš 6

Opozoril je še na potrebo po boljšem črpanju evropskih sredstev, se dotaknil okoljskih izzivov in energetike. Ob tem je sporočil, da DeSUS ne bo podprla rešitve, ki določa, da bomo plačevali dodaten evro na položnicah za elektriko za pokrivanje izgube v Teš 6.

Kot zunanji minister pa je opozoril na položaj Slovenije v mednarodni skupnosti. Skrbijo ga naraščajoča nestabilnost v regiji in varnostni izzivi v soseščini, ki lahko zelo močno vplivajo na položaj v Sloveniji, zlasti z vidika uresničevanja naših ciljev. "Če se bodo nadaljevali trendi v smislu povečevanja groženj kot so terorizem, migracije, zapiranje notranjih meja EU, bo to gotovo imelo negativne posledice za našo varnost in posredno tudi na uspešnost slovenskega gospodarstva," je ocenil.

Za obvezno služenje vojaškega roka

V povezavi z vprašanji varnosti je predlagal, da v stranki opravijo razpravo o ponovni uvedbi služenja vojaškega roka, ki bi lahko potekalo največ tri mesece.

Zaradi negotovih varnostnih razmer mora biti stranka po Erjavčevih besedah tudi čim bolj enotna, ko gre za najtežje državotvorne odločitve, meni. Ocenjuje namreč, da so pred nami negotovi in prelomni časi, zato bodo potrebovali modro in preudarno odzivanje na veliko izzivov, politično stabilnost in močne politične stranke. "DeSUS s svojo tradicijo in izkušnjami sodi med močne politične stranke," je prepričan.

Z današnjim kongresom po njegovih besedah začenjajo volilno kampanjo. Zato je člane pozval, da v svojih občinskih organizacijah začnejo s pripravami. Ob tem je zavrnil nekatere očitke, da stranka ni dovolj storila za upokojence, ob zavzemanju za ranljive skupine pa je Erjavec danes izpostavil še podporo pravici starih staršev do posvojitve njihovih vnukov.

Usmeritev stranke še na druga področja so pozdravili tudi nekateri drugi govorci na kongresu, med drugim evropski poslanec Ivo Vajgl. V izjavi ob robu kongresa je ocenil, da ima DeSUS realne možnosti, da ohrani svojo moč in vpliv. "DeSUS se razumno odpira v vseh programskih usmeritvah proti širšim težavam v družbi in v svetu," je dejal.

Tudi predsednik zveze društev upokojencev Janez Sušnik je pozdravil skrb stranke za vse generacije. V nagovoru je sicer izpostavil gmotni položaj upokojencev, obregnil pa se je tudi ob predlog zdravstvene reforme ter ocenil, da manjka nekaj zakonov.

Prelog zdravstvene reforme so kritizirali še nekateri v razpravi. Med delegati pa je bilo moč slišati tudi opozorila glede delovanja poslanske skupine, ki da se ne odziva na aktualne težave.