Spremembe

Kadilci, poslanci so sprejeli nov zakon

T.L./STA
15. 2. 2017, 15.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zakon po mnenju vlade prinaša dokazano učinkovite ukrepe v boju proti kajenju.

Reuters

Državni zbor je  z 61 glasovi za in nobenim proti sprejel zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki po mnenju vlade prinaša dokazano učinkovite ukrepe v boju proti kajenju. Med predstavitvijo stališč poslanskih skupin so zakonu izrekli podporo tako v koalicijskih SMC, DeSUS in SD kot v ZL, NSi in poslanski skupini NP. V SDS so do zakona kritični, a se niso izrekli o podpri.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je na seji DZ poudarila, da ima zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov visoko podporo javnosti in stroke. "Lahko rečem, da v Sloveniji razumemo, kakšno breme in kakšno nevarnost za vzdržnost zdravstvenega sistema in tudi za gospodarski razvoj predstavlja tobak," je dejala. 

"Zato s predlogom v naš pravni red prenašamo tako novo tobačno direktivo, ki narekuje velika slikovna besedilna zdravstvena opozorila, prepoved prodaje tobačnih izdelkov z značilno aromo in še drug celovit nabor ukrepov. Na podlagi okvirne konvencije uvajamo dodatno še druge dokazano učinkovite ukrepe," je pojasnila ministrica. 

Za preprečevanje kajenja in zmanjšanje privlačnosti izdelkov pri otrocih in mladih pa zakon po besedah Kolar Celarčeve uvaja popolno prepoved oglaševanja, razstavljanja in promocije tobačnih in povezanih izdelkov ter enotno embalažo. 

Z izjemo SDS so v poslanskih skupinah zakon označili za korak v pravo smer. Podporo so izrekli tudi ukrepu enotne embalaže, ki je izzval največ polemik. Pri tem so zlasti v DeSUS in SD izrazili upanje, da zakon vsebuje dovolj varovalk pred morebitnimi tožbami tobačnih multinacionalk. Slišati je bilo tudi pozive vladi, naj nameni več sredstev za preventivo in temeljito spremlja učinke zakona. 

Izrazito kritični so bili do zakona v SDS. Vladi so očitali, da je pri pripravi zakona zanemarila vzroke za začetek kajenja pri mladih, kot tudi nevarnosti, ki jih prinaša krepitev črnega trga.

Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov sicer nasploh ureja oglaševanje, promocijo in sponzoriranje tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov, regulira prodajo oz. omejitev prodaje tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov, vključno z uvedbo dovoljenj za prodajo teh izdelkov.

Prav tako zakon na novo določa označevanje in embalaže tobačnih izdelkov, vključno z zdravstvenimi opozorili, regulira tobak za oralno uporabo, nove tobačne izdelke, elektronske cigarete in zeliščne izdelke za kajenje ter njihovo dajanje na trg.