Nepričakovano

Mladi Rok je pomagal drugim, zdaj je ostal brez vsega

Gabrijel Toplak
15. 2. 2017, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Humanitarec Boris Krabonja je pozno v ponedeljek v imenu Društva UP-ornik na facebooku objavil novico: »Rok in njegova mama ne bosta brezdomca.«

Mediaspeed
Rok Černic: »Do konca marca morava iz stanovanja, v katerem sem živel več kot 20 let. Še vedno sem v šoku.«

Ob dveh nedavnih tragičnih dogodkih je slovensko, še bolj pa mariborsko javnost pretresel zapis 19-letnega Roka Černica iz Maribora, humanitarca, ki je pomagal že mnogim. Znašel se je namreč pred na videz nerešljivo težavo; z mamo sta skoraj postala brezdomca.

Že ju mečejo ven

Stroški stanovanja

Denarne prispevke za Roka Černica zbirajo na računu IBAN SI56 6100 0001 3621 087 (odprt je pri Delavski hranilnici), referenca: SI99, namen: ROK (obvezno pripisati).

Na facebooku je zapisal: »Ko se po 20 letih moraš do konca marca izseliti iz stanovanja zaradi dolgov očeta. Ker so stanovanje prodali na dražbi, in to za drobiž. Upam, da ti teh 20.000 €, kar ti bo ostalo, fajn zapraviš. Sedaj vem, kako je, če kar naenkrat ostaneš na ulici. Brez vsega. V petek je bilo prodano na dražbi, danes naju že mečejo ven. Edino, kaj še imam, so dresi ter zbirka.«

Nagrade v zahvalo

Rok je strasten nogometni navijač NK Maribor, v zbirki ima že več kot 50 dresov. In prav veliko slednjih, njemu najljubših, je prodal na dražbi ter denar namenil v humanitarne namene. Tudi brezdomcem ni obrnil hrbta in jim je podaril 1200 nogavic. Zaradi plemenitih dejanj ga je sprejel predsednik države Borut Pahor in mu podelil prestižno priznanje prostovoljca 2015, mariborski podžupan Saša Pelko pa mu je v starostni skupini do 19 let podelil naziv naj prostovoljec Rok Černic.

STA
Rok Černic na sprejemu pri predsedniku države.

Urejeno, a pomagajte

Boris Krabonja želi, da bi Roku in mami zagotovili okoli 2000 evrov za enoletno bivanje brez stroškov, s čimer bi si opomogla in potem normalno zaživela. 

Kot vse kaže, Rok in njegova mama nista sama. Na njegov zapis se je nemudoma odzval humanitarec Boris Krabonja in zagotovil: »Obljubil sem, da bomo tudi UP-orniki poskrbeli zanju. To smo tudi naredili. Imamo stanovanje, zdaj jima želimo za eno leto pokrivati tudi vse stroške iz naslova stanovanja. V Mariboru se je oglasil nekdo, ki bo ponudil stanovanje v velikosti 40 kvadratnih metrov brez najemnine. Vsi stroški stanovanja bodo poravnani z UP-ornikovega računa, zato pozivam vse, da nam pomagate pomagati. Roku in mami bomo zagotovili, da bosta eno leto bivala brez stroškov in si opomogla do te mere, da bosta potem lahko normalno zadihala.« Dodal je, da bi jima z okoli 2000 evri zagotovili enoletno bivanje brez stroškov.

Iz predsedniške palače

Za reševanje Rokove stanovanjske problematike so se odločili tudi v uradu predsednika Republike Slovenije. Za Svet24 so sporočili: »Na podlagi zapisa na facebook strani smo ga preko elektronske pošte zaprosili za več informacij o nastali situaciji. Preučili bomo, kako lahko družini pomagamo v okviru pooblastil in pristojnosti.« In včeraj okoli poldneva nam je Roka vendarle uspelo priklicati. Po telefonu je dejal: »Še vedno sem v šoku. Včeraj v negativnem, danes v pozitivnem. Hvala vsem.«