Stoletnika

Cita in Rafael imata skupaj kar 204 leta

pk
13. 2. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Prav redko se zgodi, da človek sreča stoletnika, a na severnem Primorskem se s to častitljivo starostjo srečujeta kar dva – Cilka iz Šempasa in Rafael iz Velikih Žabelj.

RK Ajdovščina
Rafael iz Velikih Žabelj je v februarju praznoval svoj 104. rojstni dan.

Oba še vedno navdušujeta s svojo energijo, spominom in izrednim veseljem do življenja. Cita Remec iz Šempasa na Goriškem, rojena januarja leta 1917, ko je divjala prva svetovna vojna, je pri svojih stotih letih še vedno zelo zgovorna in polna optimizma. Tudi hodi sama, čeprav ji pri tem pomaga bergla. 

Cita ima dva sinova, Ivana in Lojzeta, s katerima zdaj, poleg snahe in vnukinje, živi v Šempasu. »Spomin ji zelo dobro služi, pa tudi dar govora ji ne manjka, tako da je živi vir raznih zgodb iz preteklosti,« vedo o njej povedati v Krajevni skupnosti Šempas, ki je gospe prišla voščit vse dobro ob njenem prazniku.

Veliko praznovanje

Pravzaprav je imela Cita za 100. rojstni dan, ki ga je praznovala v januarju, pred svojo domačo hišo veliko slavje, celo s harmonikarjem in ogromno torto, ki so se ga udeležili mnogi, tudi podžupan Mestne občine Nova Gorica. »Poleti Cita poseda pred hišo in rada s kom poklepeta, v mrzlih zimskih dneh pa ima mesto pri topli peči, kjer z obilo humorja in optimizma razpreda o preteklem življenju. Njeni domači in Šempasci smo lahko ponosni nanjo,« misli sklene Krajevna skupnost Šempas.

RK Ajdovščina
Rafaelu sta voščila tudi predstavnika Območnega združenja Rdečega križa Ajdovščina.

Rad hodi in poklepeta

Stoletnika pa imajo tudi na Ajdovskem, in sicer v Velikih Žabljah, kje živi Rafael Merkelj. Ta je v začetku februarja praznoval 104. rojstni dan. Tudi njemu so pozornost ob tem visokem osebnem jubileju izkazali mnogi. Med drugim ga je obiskalo in mu voščilo tudi Območno združenje Rdečega križa Ajdovščina.

 »Zelo rad gre na sprehod, silno rad ima tudi družbo, da lahko malo poklepeta,« nam je o njem povedala njegova snaha Marjetka. Rafael, ki ima sina Marjana, hčer Ano in dva vnuka ter tudi dva pravnuka, je izjemno bister in načitan gospod, pa tudi še zelo samostojen. »Preprosta hrana, nič tobaka in kakšen glažek vinca,« pa je Rafaelov nasvet za zdravo in dolgo življenje, ki nam ga je zaupal. Sicer pa za spodbudo sebi in bližnjim rad reče, da se počasi daleč pride.