Ruse zanima drugi tir

Pahor je Putinu predlagal, da se s Trumpom sreča v Sloveniji

G.G./STA
10. 2. 2017, 15.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor je danes v Moskvi ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu predlagal, da bi se lahko z ameriškim predsednikom srečala v Sloveniji.

Profimedia
Putin Pahor sta izrazila željo, da bo uradni obisk slovenskega predsednika pripomogel k okrepitvi gospodarskega sodelovanja med državama.

Putin se je zahvalil za povabila in dejal, da je "Ljubljana dober kraj za dialoge takega tipa", odločitev o kraju in času srečanja odvisna od Bele hiše.

Ob tem je ruski predsednik izpostavil sodelovanje ruskih železnic pri posodobitvi slovenskih železnic in izgradnji drugega tira železniške proge med Divačo in Koprom ter sodelovanje ruskih podjetij pri prenovi ljubljanske toplarne, ki bi s trdih goriv prešla na plin.

Putin je omenil tudi, da se ruski energetski gigant Gazprom s slovenskimi partnerji pogovarja o novi petletni pogodbi o dobavi zemeljskega plina Sloveniji. Slovenska stran je pred Pahorjevim obiskom izražala upanje, da bo več sto milijonov evrov vredna pogodba med Gazpromom in Geoplinom podpisana že danes, a se strani še pogajata.

Pahor je danes izrazil zadovoljstvo, ker bodo slovenska in ruska podjetja danes podpisala 11 pogodb. Dodal je, da upa, da bodo sklenjeni tudi tisti posli, o katerih še potekajo pogajanja in da bosta državi kmalu podvojili blagovno in storitveno menjavo.

Pomemben pogoj za okrepitev sodelovanja slovenski predsednik vidi v umiritvi razmer na vzhodu Ukrajine, ki bi po njegovem prispevala tudi k izboljšanju odnosov med EU in Rusijo.

Srbija se boji

Srbski mediji medtem z bojaznijo pišejo, da bi lahko majhna podalpska država z Rusijo navezala boljše odnose, kot jih imajo z Rusijo "tradicionalni bratje" Srbi. Adut v rokavu naj bi bila prva dama ZDA Melania Trump.

Profimedia