Azilni dom

Civilna iniciativa župana Kontiča poziva na odgovornost

M.K./STA
10. 2. 2017, 15.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pobudniki iz civilne iniciative za razpis referenduma v zvezi s sklepi glede izpostave azilnega doma menijo, da mora župan Bojan Kontič za izgubljeno tožbo prevzeti odgovornost.

STA
Kateri bodo nadaljnji koraki velenjskega župana Bojana Kontiča, še ni znano.

Upravno sodišče je odpravilo odgovor župana Mestne občine Velenje Bojana Kontiča, s katerim je ta pobudnike za razpis referenduma v zvezi s sklepi glede izpostave azilnega doma seznanil, da pogoji za razpis referenduma niso izpolnjeni.

"Iz sodbe izhaja, da je sodišče sledilo našim navedbam, ki smo jih argumentirali v vloženi tožbi in da smo zagovarjali pravo stališče. Župan je tožbo izgubil, ravnal nezakonito, zlorabil politično moč in zaupanje občanov, zato mora prevzeti odgovornost, občina pa bo morala poravnati vse stroške pravdnega postopka oziroma bodo stroške posredno plačali občani," so v odzivu na sodbo danes sporočili iz Civilne iniciative proti sklepom o vzpostavitvi izpostave azilnega doma v Velenju.

Kot so še navedli v iniciativi, "z zanimanjem" pričakujejo županove nadaljnje korake.

Civilna iniciativa je tožbo na upravno sodišče vložila po tistem, ko ji je občina na vloženo zahtevo za razpis naknadnega referenduma na sprejete sklepe oz. zahteve o vzpostavitvi izpostave azilnega doma na območju Velenja odgovorila, da pogoji za razpis referenduma niso izpolnjeni, "saj vsebina sprejetih sklepov oziroma zahtev ne obravnava predmeta, ki bi bil v pristojnosti občine". Kot so v odgovoru še pojasnjevali na občini, referendum ni možen, ker sprejeti sklep ni splošni akt občine, o katerem bi bilo možno odločanje občanov na referendumu.

Gre za sklepe oz. zahteve v zvezi z vzpostavitvijo izpostave azilnega doma v Velenju, ki jih je velenjski mestni svet ob obstrukciji nekaterih opozicijskih mestnih svetnikov in nasprotovanju nekaterih krajanov Stare vasi sprejel na seji 29. novembra lani.

Kot izhaja iz obrazložitve sodbe upravnega sodišča, bi morala občina, ko je od civilne iniciative prejela pobudo za vložitev zahteve za razpis naknadnega referenduma v občini, ravnati po določbah zakona o lokalni samoupravi in zakona o upravnem postopku. Ker občina po mnenju sodišča ni upoštevala pravil postopka, je sodišče županov odgovor civilni iniciativi odpravilo in zadevo vrnilo v ponovni postopek.

Na Mestni občini Velenje so sodbo prejeli v četrtek in ob tem navedli, da bodo o nadaljnji odločitvi župana javnost obvestili naknadno. Tako za zdaj nadaljnji koraki župana še niso znani.