Balkanska migracijska pot

"Nezakonitih prihodov v Evropo ne bo"

G.G./STA
8. 2. 2017, 15.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Države ob t. i. zahodnobalkanski migracijski poti so na današnjem srečanju na Dunaju sklenile, da do aprila pripravijo varnostni načrt za primer novega migrantskega vala. S tem želijo zapreti še zadnje vrzeli na poti iz Grčije do Avstrije in Nemčije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Profimedia
Cilj je, da se zaprejo še zadnje vrzeli na poti iz Grčije do Avstrije in Nemčije

Države so po oceni avstrijskega notranjega ministra Wolfganga Sobotke s tem poslale jasen signal. "Nezakonitih prihodov v Evropo ne bo," je poudaril.

Na Dunaju so se danes srečali notranji in obrambni ministri Zahodnega Balkana, tudi državni sekretar na slovenskem notranjem ministrstvu Boštjan Šefic in državni sekretar na obrambnem ministrstvu Miloš Bizjak. Srečanje je bilo posvečeno predvsem aktualnim vprašanjem na področju migracij s poudarkom na zahodnobalkanski migracijski poti in ukrepom v primeru morebitnega poslabšanja razmer.

Trije poudarki

Bizjak je izpostavil tri poudarke srečanja. "Prvi poudarek je bil, da smo skupaj solidarni z vsemi državami, ki sodelujejo pri migrantski problematiki, zlasti na balkanski poti," je povedal Bizjak.

V drugi točki so države poslale "jasen signal tihotapcem, da bomo storili vse, da prekinemo tihotapske poti", tretji poudarek pa je zaveza, "da bomo skušali storiti vse za nadzor naših zunanjih meja", je pojasnil Bizjak.

Akcijski načrt ob morebitnem poslabšanju razmer

Na srečanju so države potrdile tudi deklaracijo z naslovom Skupno upravljanje migracijskih izzivov. "V njej se strinjamo, da bomo do aprila naredili akcijski načrt ob potencialnem poslabšanje razmer v zvezi z migranti," je potrdil Bizjak. Cilj je skupen nastop v primeru zaostrovanja razmer. Akcijski načrt bo, kot je pojasnil državni sekretar, nastajal pod vodstvom Sobotke. Avstrijski notranji minister bo pripravil osnutek, nato pa bodo države udeleženke današnjega srečanja sodelovale pri pisanju končne oblike.

Zahodnobalkanska migracijska pot je praktično že leto dni zaprta, s tem pa se je drastično zmanjšalo tudi število beguncev, ki potujejo po njej.