Krajinski park Strunjan

Smetišče ob obali, ki ga ne bi smelo biti

Tilen Pajek
4. 2. 2017, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Če bi smeti vsak odnesel s seboj oziroma jih ustrezno odvrgel, takih prizorov, kot so te dni v Strunjanu, zagotovo ne bi bilo.

Svet24
Za čiščenje je odgovorna državna javna vodnogospodarska služba.

Navaden sprehod ob morju se je za eno od prebivalk Lucije končal neprijetno. Povedala nam je, da je na območju med Strunjanom in Belimi skalami, na Rtu Ronek, ob obali opazila pravo smetišče. »Fuj, veste, kaj vse je tam. Nekaj smeti je verjetno prinesla močna burja, vendar je neki delež zagotovo kdo preprosto odvrgel. Upam, da bodo počistili. Tista pot je sicer tako lepa. Ta podoba nam zagotovo ni v ponos,« pravi sprehajalka in nam pokaže fotografije s terena. Na kamniti obali tik ob morju plastične vrečke in drugi odpadki praktično prevladujejo.

Stanje na terenu redno spremljajo

Zaradi dolgoročnega razkrajanja smeti niso samo nevarne za živali, temveč predvsem kazijo podobo narave, ki je na tem območju posebna danost.

Glede na lokacijo smo se za obrazložitev problematike obrnili na Marka Starmana, direktorja Javnega zavoda Krajinski park Strunjan. Že uvodoma je pojasnil, da si neprestano prizadevajo, da v parku takih prizorov zagotovo ne bi bilo: »Za čiščenje smeti na morskem obrežju je zadolžena državna javna vodnogospodarska služba, ki čisti naravne odseke vodnih zemljišč in ima predvidenih okoli deset čiščenj na leto ter intervenira tudi ob izrednih dogodkih. Poleg omenjene službe za čistočo na tem področju skrbita tudi Komunala Izola, predvsem v turistični sezoni, in Okolje Piran, prek programa javnih del. Mi spremljamo stanje na terenu, obveščamo pristojne službe o kršitvah, večkrat na leto pa tudi sodelujemo s prej omenjenimi službami, organiziramo ozaveščevalne in čistilne akcije ter medijske kampanje.« 

Svet24
V javnem zavodu se trudijo, da bi bilo takih prizorov čim manj.

Z novim delavcem do manj odpadkov

Iskanje kršiteljev je izjemno težko, saj jih je treba dobesedno uloviti pri dejanju. 

Iskanje kršiteljev je izjemno težko, saj jih je dejansko treba uloviti na licu mesta. V javnem zavodu se trudijo, da bi bilo onesnaževanja čim manj: »Prav zaradi tega naravovarstveni nadzorniki parka na terenu predvsem krepijo ozaveščenost ljudi in obiskovalce opozarjajo, naj za seboj počistijo, ter tudi sami ob rednih obhodih pobirajo smeti na območju parka. Poleg neposrednega stika z obiskovalci je za informiranje poskrbljeno s poučnimi tablami in piktogrami na najbolj izpostavljenih mestih. Letos je v zavodu predvidena zaposlitev javnega delavca, ki bo veliko časa namenil ravno odstranjevanju smeti po morskem obrežju ter na preostalih poteh po parku.«

Svet24
Čiščenje so pristojne institucije nazadnje opravile decembra lani.

Opažene smeti bodo odstranili

Dom številnih organizmov Priobalni pas in morje nista le mesto za oddih. To je predvsem dom številnih morskih organizmov, zato so taka nelegalna odlagališča nevarna za živali.

Glede smeti, ki zdaj ležijo ob obali, je seznanil institucije, ki so zadnje čiščenje opravile decembra lani. Zaradi povečane onesnaženosti bodo odpadki interventno odstranjeni. Sta pa Okolje Piran in Komunala Izola v sodelovanju s parkom postavila nove ekološke otoke na poteh, kjer obiskovalci zapuščajo obrežje. »Gre predvsem za stvar mentalitete, problematiko sobivanja in posledično odgovornost posameznikov. Zelo sta pomembna vzgoja in izobraževanje otrok in odraslih,« opiše direktor.

Odpadki so nevarni za živali

»Pomembno je, da se ne spremenijo tiste lastnosti, ki so pomembne za ohranitev živalstva, biotsko raznovrstnost in krajinsko pestrost. Številni organizmi se ob oseki skrijejo pod kamne, zato je že premeščanje teh lahko vzrok za njihovo uničenje. Poleg tega je za živali predvsem nevarna plastika, ker se vanjo lahko zapletejo ali jo zamenjajo za hrano ter zaužijejo. Zanimivo pa je, da so cigaretni ogorki najštevilčnejši odpadek, ki ima prav tako negativen vpliv na okolje,« zaskrbljeno omeni sogovornik.