Po eksploziji plina

VIDEO IN FOTO: Puščanja plina ob rednih nadzorih niso zaznali

M.K.
2. 2. 2017, 08.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Po sinočnji eksploziji plina v podzemnih jaških v Celju je Mariborska cesta znova odprta za promet. Ekipa Energetike Celje intenzivno odpravlja napako na plinovodu, da bi čimprej vzpostavila ponovno distribucijo.

PGE Celje
Gasilci so iz bližnje stavbe, ki jo je eksplozija poškodovala, evakuirala šestnajst ljudi.

Kot smo že pisali, je v sredo okoli 17.20 prišlo do eksplozije na Mariborski cesti v Celju. Sila udara je dvignila več pokrovov jaškov. Do udara plina najverjetneje prišlo zaradi poškodbe plinskega voda. Kje natančno in zakaj je do poškodbe prišlo, še ni znano.

Po prvih podatkih je bila v eksploziji poškodovana ena oseba, in sicer mlajši moški, ki je bil v času udara v bližini jaška in je padel vanj. Gre pa na srečo za lažje poškodbe. Poškodovan je tudi objekt avtohiše. 

Mariborska cesta od križišča z Ulico frankolovskih žrtev do City centra Celje, Cesta v Trnovlje ter del Podjavorškove ceste, ki so bile po eksploziji zaprte za ves promet, so od pol enih zjutraj znova prevozne, nam je povedala Milena Tribulin, s policijske uprave v Celju.

Gasilci so po eksploziji poskrbeli za zavarovanje ljudi in okolja, ter opravili meritve v jaških in objektu.

Plinovod je zaprt, nevarnosti ni več

"Poškodovani del plinovoda je v celoti zaprt, zato plin ne uhaja več. Cesta je že prevozna za ves promet, trenutno potekajo dela za ponovno vzpostavitev prometne signalizacije saj semaforji v križiščih še ne delujejo," naj je povedal Jože Plešnik, poveljnik gasilske operative poklicne gasilske enote Celje. Celjski gasilci, ki so poskrbeli, da ni več nevarnosti, ne za občane, ne za okolje, so intervencijo zaključili ob 2. uri zjutraj.

Strokovne službe bodo nadaljevale z iskanjem lokacije poškodbe plinovoda

Ekipe podjetja Energetike Celje so na terenu in odpravljajo napako. "Glavni ventili so zaprti, tako da je situacija pod nadzorom, ekipe pa se trudijo spet vzpostaviti normalno stanje,'' nam je sporočila Helena Kojnik iz Energetike Celje.

Kot so pojasnili na Energetiki Celje, zemeljski plin od normalnih okoliščinah ni nevaren, je lažji od zraka in ga lahko zaznamo z vonjem. Zato je vsako puščanje plina mogoče relativno hitro zaznati z rednimi kontrolnimi pregledi tras plinovodov.

Včerajšnjemu dogodku pa je žal botroval splet nepredvidljivih okoliščin. Šlo je za minimalno puščanje, ki ga ob rednih kontrolah niso zaznali, je pa verjetno zaradi ekstremnih vremenskih razmer v preteklem mesecu prišlo do nabiranja plina v jaških v neposredni bližini plinovoda. Plin je eksploziven samo ob dveh hkratnih pogojih – prvič razmerje zraka in plina mora biti med spodnjo in zgornjo eksplozijsko mejo in kot drugo prisotna mora biti iskra ali drug sprožilec. Zato predvidevajo, da je prišlo do sočasnega vpliva obeh pogojev za nastanek eksplozije plina.

24-urna dežurna služba Energetike Celje se je odzvala na klic centra za obveščanje in že kmalu po 18. uri prekinila dovod plina do mesta dogodka. Odsek plinovoda je bil ob 22.30 uri v celoti izpraznjen in napolnjen z dušikom, kot je predpisano v strokovnih navodilih za ravnanje v podobnih situacijah. Po vpihu dušika v predmetni odsek plinovoda je bila odpravljena vsakršna nevarnost morebitnega ponovnega akumuliranja plina.

Zaradi prekinitve v oskrbi je trenutno brez plina šest poslovnih odjemalcev. Ekipa Energetike Celje intenzivno odpravlja napako na plinovodu, da bi čimprej vzpostavila ponovno distribucijo.