Dobro je vedeti

Veste, da vas lahko doleti kazen, čeprav imate vinjeto? Preberite, preden vas udari po žepu

J.P.
1. 2. 2017, 08.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vinjeta ni veljavna, če ni pravilno nameščena na vozilu. Kaj torej storiti, če je prišlo do neljube napake?

Bobo
Za reklamacije oziroma premestitev veljavne vinjete imate 30 dni od nakupa.

Uporaba avtocest in hitrih cest brez veljavne in ustrezno nameščene vinjete na vozilu se šteje za kršitev Zakona o cestah in je sankcionirana s kaznijo od 300 do 800 evrov.

Navodilom na hrbtni strani vinjete navkljub se lepljenje nalepke lahko ponesreči. Poškodba same nalepke ali neprimerno mesto, kamor ste se jo odločili prilepiti, sta dovolj, da gre njena veljavnost po gobe. »Nalepke ne smete namestiti na mesto, kjer je vetrobransko steklo zatemnjeno ali na stransko okno vozila,« piše na Darsovi spletni strani. Nikakor je ne poskušajte odstranjevati, saj se bo v tem primeru pojavil eden od naslednjih varnostnih napisov: NEVELJAVNO, številka 7 ali oznaka 2B, vinjeta pa v tem primeru ne more biti predmet reklamacije.

7 evrov

Pri lepljenju vinjete ni dovoljeno uporabljati drugih lepil, posebnih folij, lepilnih trakov in podobno.

Kaj torej storiti, če ste vinjeto namestili na zatemnjeni del vetrobranskega stekla oziroma na stransko okno vozila? Pokličite v Cestninski uporabniški center (080 15 03, 01 51 88 350 ali 01 51 88 364) in se dogovorite glede nadaljnjih postopkov. Kar pomeni, kot smo preverili pri Darsu, da se zglasite bodisi v Cestninskem uporabniškem centru v Ljubljani bodisi v Cestninskem centru Lopata na počivališču Lopata v smeri Maribora, kjer vam bodo proti plačilu 7 evrov izdali nadomestno nalepko. Staro boste morali odstrani in jo predložiti skupaj z računom, nosilno folijo s serijsko številko in prometnim dovoljenjem.

Za reklamacije oziroma premestitev veljavne vinjete imate 30 dni od nakupa.