Najprej z vozičkom, nato kar peš

Borisa Krabonjo je prevarala lažna invalidka

Gabrijel Toplak
25. 1. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Takšna ravnanja v društvu UP-ornik obsojajo, humanitarec pa preprosto ne more razumeti, da se nekdo norčuje iz invalidnosti.

STA
Ob invalidskem vozičku sta jo spremljala mož in sestra.

Ustanovitelj društva UP-ornik, ki zbira prostovoljna denarna sredstva za pomoč ljudem v stiski, Boris Krabonja, sicer tudi profesor zgodovine na Srednji ekonomski šoli Maribor, ki je za leto 2014 prejel priznanje za naj prostovoljca, s svojo ekipo ne počiva.

Prišla večkrat

V društvo UP-ornik pride po pomoč največ upokojencev. Teh je po podatkih društva okoli 70 odstotkov. Sledijo mamice samohranilke in očetje samohranilci. 

»V ljudeh še vedno najprej vidim človeka in vztrajal bom v svojem prepričanju, da so ljudje v prvi vrsti ljudje, in pika,« poudarja Krabonja, ki je nedavno doživel precej neprijetno presenečenje. Ena od prejemnic pomoči, ki ji sicer ni pomagal prvič, je njihovo dobrosrčnost zlorabila. »Z njo sem se srečal oktobra, ko sta jo ob invalidskem vozičku spremljala njen mož in sestra. Celo nesel sem jo po stopnišču,« se spominja Krabonja. In nekega dne je obiskal trgovino Sotra, saj jim je v društvu zmanjkalo bonov. »Ob vstopu sem zagledal znan obraz. Deloval je nervozno, četudi sprva nisem vedel, za koga točno gre. Ko sem se sprehodil med policami, sem tam srečal tudi njegovo ženo. A glej ga zlomka, ni bila v vozičku, ampak se je sprehajala med policami. Priznam, bil sem v šoku. Do takrat nisem niti upal pomisliti, da bi lahko bil nekdo, ki je na vozičku, prevarant,« je povedal.

Prevzel odgovornost

Prosilci za pomoč morajo svojo stisko izkazati s potrdilom centra za socialno delo o brezposelnosti in izpiski TRR za zadnjo polovico leta. 

Takšna ravnanja Krabonja obsoja in preprosto ne more razumeti, da se nekdo norčuje iz invalidnosti. Čez nekaj časa je mož te ženske spet prišel po pomoč, a je humanitarec zahteval, da se žena pri njem oglasi osebno. »Prišla je brez vozička in videti je bilo, kot da brez slabe vesti trdi, da ga potrebuje samo občasno,« je dejal Krabonja, ki je nemudoma prevzel odgovornost in 200 evrov vrnil na račun UP-ornika. »Priznam, bil sem tudi malomaren. Drži tudi, da nisem takšen, ki invalida, še posebej ob možu in sestri, sili hoditi,« je pojasnil Krabonja, ki je na sleparje med prosilci pomoči v zadnjih dveh letih naletel le dvakrat.