Zaplet z davkarijo

Denar prinesel sam direktor poslovalnice

Janja Ambrožič/Dolenjski list
21. 1. 2017, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Silvo Mesojedec na sodišču išče pravico, ker mu nekdanji delodajalec ni izplačal vseh plač, zapletlo pa se je tudi pri dohodnini za leto 2014.

J. A., arhiv DL
Maja 2015 je zaradi kalvarije z nekdanjim delodajalcem gladovno stavkal v Ljubljani.

osebni arhiv
Silvo Mesojedec je prejšnji teden prišel do preplačane dohodnine za leto 2014.

Ko je Furs ugotovil, da mu mora vrniti 735,85 evra, je denar nakazal na račun, ki Mesojedcu ni bil dostopen prek spletne banke. Na koncu mu je denar prinesel kar direktor ljubljanske poslovalnice NKBM.

Mesojedec je junija 2015 prejel odločbo o doplačilu dohodnine za leto 2014 v višini 9551,89 evra. Pritožil se je, ker dejansko ni dobil denarja, od katerega naj bi plačal dohodnino (zaradi tega toži delodajalca – Semenarno Ljubljana). »Pričakoval sem, da bo pritožba hitro rešena. Žal sem se motil. Ko tudi po enem letu nisem prejel odgovora, sem se obrnil na varuha človekovih pravic,« pojasnjuje in doda, da je po posredovanju varuha Furs izdal odločbo za leto 2014, nosila je datum 29. junij 2016.

Denarja ni bilo nikjer

Vlasta Nussdorfer je v začetku januarja Mesojedcu sporočila, da se strinja z njim in da se je postopek z dohodnino predolgo vlekel ter da ravnanje Fursa v tem delu ni bilo v skladu z načelom dobrega upravljanja. 

A on je tedaj ni dobil v roke, saj je bil na delu v Nemčiji. »Potrebovali so skoraj 13 mesecev, da so ugotovili, da resnično nisem dobil izplačanih osebnih dohodkov, in mi priznali preveč plačano dohodnino v višini 735,85 evra.« A tukaj se zgodba ne konča.
Ko se je vrnil iz tujine, je ugotovil, da na njegovem računu denarja ni. »Poklical sem na Furs v Novemu mestu, kjer so mi dejali, da so denar nakazali na TRR pri NKBM 12. avgusta. Najprej mi ni bilo jasno, zakaj na NKBM, ker imam TRR odprt pri Delavski hranilnici. V razgovoru z uslužbenko pa sem izvedel, da je bil znesek nakazan na NKBM, ker imam tam zadnji odprt račun. Spomnil sem se, da sem ga odprl aprila 2016 zgolj zaradi Vise in da z njim ne poslujem,« pove Mesojedec. A ko je prek spletne banke preveril stanje, je ugotovil, da teh 735,85 evra tudi tam ni. Zahteval je, da Furs denar nakaže na Delavsko hranilnico. Neuspešno.

osebni arhiv
Potrdilo, da je prevzel denar. Prinesel mu ga je direktor ljubljanske poslovalnice NKBM.

Vključili so se mediji

Mesojedčeve zgodbe še ni povsem konec, a lahko zapišemo epilog: ko enkrat padeš v kolesje birokracije, je na razplet treba dolgo čakati; če imaš srečo in si dovolj vztrajen, lahko celo rečeš, da ti je uspelo.

V zgodbo se je oktobra vključil Dolenjski list, ko so s Fursa potrdili, da praviloma preplačilo res nakažejo na zadnji odprti TRR. Ker pa ni bilo jasno, kako je mogoče, da je Mesojedec denar dobil na NKBM, a zneska ne more videti v e-banki, smo vprašanja naslovili tudi na njih. Hitro je prispel odgovor: »V banki smo z zapletom, ki ga navaja stranka, seznanjeni in s stranko glede tega sodelujemo ter zadevo rešujemo. Po podatkih, s katerimi razpolagamo, Furs preplačilo dohodnine avtomatično nakaže na zadnji odprt račun, razviden v registru Ajpesa, v tovrstnih primerih je tak račun transakcijski račun, odprt za namene pridobitve predplačniške kartice.« Želeli so, da se Mesojedec oglasi pri njih, on pa tega ni želel. »Kaj, če bi bil še vedno v Nemčiji? Naj zaradi tega hodim v Slovenijo? Ravno zato imam spletno banko,« je odgovarjal.

Denar je (končno) dobil šele prejšnji teden, torej tri mesece po tistem, ko smo začeli iskati odgovore, in pet mesecev po tistem, ko je Furs nakazal denar. Verjetno ni zanemarljivo, da so se v zgodbo vključili tudi drugi mediji.

»Gotovino mi je v službo osebno prinesel direktor poslovalnice NKBM Ljubljana v spremstvu sodelavke,« se je glasilo sporočilo Mesojedca, ki je dodal: »V letnem poročilu varuhinje naj bi bil ta primer zabeležen in upam, da pristojni te zadeve uredijo v izogib nevšečnostim državljanov.«