Shod proti Zakonu o tujcih

FOTO: Nisem taliban, le človek

B.K.
20. 1. 2017, 13.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na Trgu republike v Ljubljani se je opoldne odvil shod proti Zakonu o tujcih, ki ga je organiziral Amnesty International Slovenija.

M24

Na shodu, na katerem se je zbralo več deset ljudi, so civilnodružbeni aktivisti prebirali pričevanja o vojni, preganjanju in begu, ki so jih spisali begunci, zbrali pa so jih Amnesty International, UNHCR in novinarji. O svojih izkušnjah so govorili tudi nekateri begunci, ki sedaj prebivajo v Sloveniji.

Sprva bi moralo protestno branje sovpadati s sejo odbora DZ za notranjo politiko, na kateri bi se naj obravnavale spremembe Zakona o tujcih, a je bila seja naknadno prestavljena.

V Amnesty International opozarjajo, da bi predlagane spremembe zakonodaje oblastem omogočile, da avtomatično odrečejo vstop osebam, ki bi prispele na mejo, ali pa jih po vstopu privedejo nazaj do meje in napotijo v državo, iz katere so vstopili.

V Mirovnem inštitutu pa poudarjajo, da predlog sprememb Zakona o tujcih dejansko omogoča suspenz veljavnosti Ženevske konvencije, kar pa pravno ni mogoče storiti drugače kot po formalnem postopku odstopa od Ženevske konvencije. Predlagan Zakon o tujcih je sicer v neskladju tako z Evropsko konvencijo o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, kot z Dublinsko uredbo. Slovenijo bi zato lahko doletele mednarodne tožbe.