Zaprta je tudi hitra cesta Nova Gorica-Razdrto med Selom in Nanosom v obe smeri. Na drugih cestah na tem območju veljajo za vozila nekatere prepovedi. Delo v koprskem pristanišču poteka že skoraj nemoteno.

Kot je razvidno s spletne strani prometnoinformacijskega centra, na primorski hitri cesti pred cestninsko postajo Bazara izločajo tovorna vozila in avtobuse proti razcepu Nanos. Zaradi močnega vetra lahko na primorski cesti med Uncem in Razdrtemu občasno nastanejo snežni nanosi. Priporočena je previdna vožnja. Najvišjo hitrost burje so v zadnji uri izmerili v Šmihelu, kjer je veter dosegel hitrost 117 kilometrov na uro.

V Luki Koper začeli pretovarjati

V koprskem pristanišču, ki so ga za nekaj časa ob močnejši burji tudi zaprli, so v popoldanskih urah začeli s pretovarjanjem ladij, saj je zmanjšana moč vetra omogočila uporabo obalnih dvigal. Kot so ob izboljšanju vremenskih razmer potrdili v Luki Koper, so sprostili tudi vstop tovornjakov na območje pristanišča, kjer delo, kot je pretovor vagonov in tovornjakov, trenutno poteka nemoteno.

Izjema so le prazni kontejnerji, pri katerih so, zaradi zagotavljanja varnosti ljudi in premoženja, že v ponedeljek ustavili vse dela. "V kolikor se bodo vremenske razmere še naprej izboljševale, bomo nakopičene zamude odpravili v naslednjih dneh," so še napovedali v Luki Koper.

Na območju Primorske je sicer po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje burja danes podirala drevesa, ponekod je prišlo tudi do poškodovanja kablov in drogov elektro- in telekomunikacijskega omrežja. Razkrivalo je tudi strehe barak in garaž. Varna niso bila niti parkirana osebna vozila.

Burja bo ponehala šele v noči na soboto

Po napovedih agencije za okolje bo do četrtka zjutraj na Primorskem še pihala močna burja, ki bo na izpostavljenih mestih v sunkih dosegala hitrost 110 do 140 kilometrov na uro. V četrtek bo burja postopoma slabela, a bo do večera na izpostavljenih legah v sunkih še lahko dosegala hitrost okoli 100 kilometrov na uro. V petek bo še naprej slabela, dopoldne bodo sunki do okoli 70 kilometrov na uro, popoldne pa do okoli 50 kilometrov na uro. V noči na soboto bo burja ponehala.

Po podatkih agencije za okolje bo danes in v noči na četrtek morje ob slovenski obali zaradi burje še močno vzvalovano. Najvišji valovi nekaj sto metrov od obale lahko dosežejo višino do tri metre in pri tem ogrozijo valovom izpostavljene dele obale. V četrtek čez dan se bo močno valovanje postopno umirjalo.