Dan samostojnosti in enotnosti

Bervar ob prazniku: "Slovenci skupaj zmoremo vse"

G.G./STA
23. 12. 2016, 20.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Prišel je čas, da se veliko bolj kot doslej od besed usmerimo k dejanjem, je na proslavi ob državnem prazniku dejal predsednik DS Mitja Bervar. "Na temeljih naše izjemne skupne zgodbe in energije izpred 25 let, ko smo skupne moči uspešno zastavili za lastno državo, morda v jedro prizadevanj naslednjih 25 let postavimo državljana," je poudaril Bervar.

Bobo
Po Bervarjevih besedah moramo svojo državo negovati, spoštovati, jo varovati in jo z aktivnim državljanstvom tudi sooblikovati.

"Namenimo pozornost kakovosti njegovega življenja, zaposlitve, izobraževanja, socialnega varstva, zdravstvene oskrbe, dostopnosti kulture in medgeneracijski solidarnosti ter krepitvi sožitja, ki gradi mavrice med modrostjo starejših ter poletom mladih, in sicer na vseh ravneh, od lokalne skupnosti naprej," je na državni proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti v ljubljanskem Cankarjevem domu dejal slavnostni govornik Mitja Bervar.

Največja odgovornost za politično stabilnost, gospodarski razvoj, uspešen družbeno-socialni dialog ter varnost državljank in državljanov Slovenije pa po Bervarjevih besedah seveda ostaja na vsakokratni vladni koaliciji in tudi opoziciji. "Zato od vladne koalicije pričakujemo zrelost, odločnost in sposobnost preseganja nesporazumov pri izvajanju začrtanega programa, od opozicije pa stalni nadzor in konstruktivno kritiko dela vlade, ki naj bo osredotočena na pomembne teme v dobrobit državljanov," je poudaril Bervar.

Od vseh političnih dejavnikov po njegovih besedah pričakujemo preseganje bojev za dnevnopolitični prestiž, zavzemanje za skupno dobro, stremljenje k skupnim vrednotam in povezovanje na temeljih vsebinskih prednostnih nalog. Takšno sodelovanje je mogoče.

"Slovenke in Slovenci smo 23. december 1990 v svoja srca zapisali s posebej lepimi občutki, saj zaznamuje dan, ko smo z žarom v očeh odšli na volišča in na plebiscitu s prepričljivo večino izglasovali pot v lastno državo," je dejal in spomnil, da je ustava, spodbujena na krilih 57. številke Nove revije, pisateljske, Demosove in podvinske ustave, pred 25 leti nastala kot izraz kompromisa med različnimi političnimi in idejnimi silnicami slovenske družbe.

Na nocojšnjo proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti, ki zaznamuje tudi 25. obletnico sprejema in razglasitve ustave samostojne in neodvisne Slovenije, so prišli številni gostje iz političnega in družbenega življenja, med drugim predsednik republike Borut Pahor, premier Miro Cerar, predsednik državnega zbora Milan Brglez, nekateri poslanci, državni svetniki, ministri, predstavniki sodstva, verskih skupnosti in diplomatskega zbora, varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, pa tudi bivša predsednika Milan Kučan in Danilo Türk ter nekateri vidni akterji iz osamosvojitvenega obdobja.