Osamljenost

Med prazniki ne pozabite na starejše

ud
23. 12. 2016, 21.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Družina, prijatelji, sreča, pogovori, ljubezen in še marsikaj predstavljajo dnevi, ki so pred vami, zato ne pozabite na starejše, ki ravno tako hrepenijo po vsem, kar vi.

Profimedia
Pravi pomen božiča je, da se stare zamere pozabijo in da človeku pokažemo, da je ljubljen.

Medtem ko si boste doma privoščili razne pojedine, se družili z družino in prijatelji, bodo nekateri starostniki preživeli božič doma osamljeni. Ne pozabite na njih. Povabite jih na večerjo in druženje, saj ravno tako hrepenijo po bližini in ljubezni svojih bližnjih ali prijateljev. Tako jim boste zagotovo narisali nasmehe na obrazih.

Osamljenost 

Naravna človeška potreba je, da želimo občutiti pripadnost. Kadar si samote ne izberemo sami in se srečujemo z izgubo, izdajo ali zavrnitvijo drage osebe, nas lahko samota zelo boli in prikliče poleg osamljenosti številne druge občutke nezadostnosti. Če se počutimo tudi obupanega, nemočnega, izgubljenega, praznega, zavrnjenega, negotovega, če smo zdolgočaseni, brezvoljni in izgubljamo občutek lastne vrednosti, nam manjkata povezava z lastnim virom moči in navdih. V iskanju zadovoljitve čustvenih potreb drugih lahko poskušamo ugajati ali pa smo preveč zatopljeni v svoje probleme in strahove, kar druge odganja in nas pahne še globlje v občutke osamljenosti. Vse to lahko občutijo starostniki, ne samo za božič, ampak vsak dan v letu. Poskrbite, da bodo letos praznike preživeli v objemu prijateljev in družine.

Profimedia
Vsi hrepenimo po bližini ter ljubezni družine in prijateljev.

Nasmeh 

Če starejša oseba potrebuje zdravniško oskrbo 24 ur na dan, ji pričarajte nasmeh z obiskom v domu starostnikov, bolnišnici oziroma kjerkoli je. Že samo obisk bo starostniku pomenil več kot kakršnokoli darilo. Počutil se bo ljubljeno in izpopolnjeno. Seveda pa če prinesete kakšno malenkost za »božička«, ne bo narobe. Starejši bodo zelo zadovoljni, če jim boste prinesli med, kavo ali preprosto kaj za posladkati. Zagotovo pa bodo najbolj srečni, ko bodo zagledali vaš obraz.