V pripravljenosti

Kraševci razmišljajo o lastnih vaških stražah?

pk
22. 12. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V zadnjih mesecih na Krasu opažajo dogajanje, ki domačine plaši – pogoste kraje.

Profimedia
Številni domnevajo, da po Krasu krade tuja organizirana tolpa.

Tatovi so v Dutovljah, Sežani, Križu, Divači, Kobdilju, Komnu, Štanjelu in Tomaju v samo dobrih dveh mesecih naredili za skoraj 200 tisoč evrov škode. Toliko namreč znaša skupna vrednost predmetov, ki so jih ukradli najmanj 15 družinam.

STA
Župan Marko Bandelli ne podpira zamisli domačinov o vaških stražah.

Izstopa vlom v Tomaju, kjer je nepridiprav odtujil zelo redke in drage ročne ter namizne ure, umetniške slike in kipe; škode je za najmanj sto tisoč evrov.

Izpostavljanje ni pametno

Domačini so zaskrbljeni, zato, tako so nam zaupali, že nekaj časa razmišljajo, da bi se povezali v skupine in vzpostavili vaške straže. O tem z nami ne želijo podrobneje govoriti, saj pravijo, da ne komenski župan Marko Bandelli, ki se je z občino vključil v reševanje problematike, ne policisti niso naklonjeni temu, da bi sami postavljali vaške straže ali da bi se domačini, če bi vlomilce zalotili pri delu, izpostavljali in jih poskušali obvladati sami.

Na lastno pest

Kdo krade po kraških domovih?
Župan Marko Bandelli je medijem povedal, da so za kraške tatvine verjetno odgovorne tuje organizirane tolpe. 

»Občani so omenjali idejo o vaških stražah, vendar tega ne podpiram,« je poudaril Bandelli, a Kraševci menijo drugače. »Ne moremo dovoliti, da gre tako naprej. Če nas ne morejo zaščititi drugi, se bomo pa sami. Premalo policije je na terenu,« je povedal Tomajec.

Policija poudarja, da so ključni samozaščitni ukrepi, o katerih so govorili na posebej za to organiziranem srečanju v Štanjelu. Na dogodku v organizaciji Občine Komen, na katerega so prišli tudi domačini, so podali veliko nasvetov za preventivo pred vlomi. Očitno domačini še vedno menijo, da to ne bo dovolj, zato razmišljajo o vaških stražah.