Zmagovalec znan

Peterle odstopil po katastrofi v prvem krogu

G.G./STA
13. 12. 2016, 20.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Lojze Peterle se je potegoval za položaj kandidata za predsednika Evropskega parlamenta, a je odstopil že po prvem krogu internih kvalifikacij.

Bobo
Lojze Peterle ni prepričal dovolj strankarskih kolegov.

Največ glasov podpore so poslanci Evropske ljudske stranke (EPP) namenili Italijanu Antoniu Tajaniju, ki je dobil 94 glasov, sledita Irka Mairead McGuinness s 57 in Francoz Alain Lamassoure s 34 glasovi. Peterle je prejel le 17 glasov in se odločil za izstop iz tekme. Umaknila pa sta se tudi preostala kandidata, tako da se bo v bitko za predsednika evropskega parlamenta podal Tajani, ki je bil v preteklosti komisar za promet, v času afere Dieselgate pa je bil komisar za industrijo. 

Največja skupina izbira kandidata

EPP, največja skupina v Evropskem parlamentu, je danes v Strasbourgu za zaprtimi vrati izbirala in izbrala svojega kandidata za predsednika Evropskega parlamenta.

Vseh 216 evroposlancev iz EPP bi lahko o kandidatih glasovalo v največ treh krogih, a je bil dovolj že prvi krog.

Vodja EPP Manfred Weber je poudaril, da je izbira kandidata EPP svoboden in demokratičen proces, v katerem imajo besedo vsi poslanci desnosredinske politične skupine.

Kandidat EPP se bo 17. januarja s kandidati drugih političnih skupin potegoval za naslednika Nemca Martina Schulza, ki se bo januarja poslovil s položaja po dveh zaporednih dveinpolletnih mandatih.