Iščejo pomoč

Domačini zaskrbljeni zaradi pogostih ropov

pk
14. 12. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Prebivalci kraških vasi so zadnje tedne priča dogajanju, ki jih močno skrbi. Pogosto so žrtve roparjev, ki plenijo njihovo imetje. Pristojne pozivajo k ukrepanju.

kp
Domačin Andrej nam je pokazal posledice ropa; razbito okno na hiši.

Črne kronike zadnjih nekaj tednov razkrivajo, da imajo nepridipravi precej dela na Krasu. Po naših informacijah, te so nam potrdili tudi domačini in župan občine Komen, so v zelo kratkem obdobju vlomili v več deset domov tamkajšnjih prebivalcev, kar je nenavadno visoka številka. 

Spomnimo na samo enega izmed nedavnih večjih ropov. Pred približno dvema tednoma je neznanec vlomil v stanovanjsko hišo v Komnu, iz katere je ukradel 5000 evrov gotovine, zlatnino in prenosni računalnik. Lastnike objekta je oškodoval za 10 tisoč evrov. 

Kot v kriminalkah

»To je neverjetno, kaj se dogaja. V samo nekaj tednih, od novembra do zdaj, je bilo oropanih deset domov. To je veliko. Občani so v skrbeh; kličejo nas in prosijo, naj jim pomagamo, nekako ukrepamo,« nam pojasni Marko Bandelli, župan občine Komen, ki se je prav na podlagi klicev zaskrbljenih domačinov odločil, da danes zvečer v Štanjelu organizira srečanje, na katerem bo občina, skupaj z občani in tudi policijo, spregovorila o tej problematiki.

Župan je naštel tudi več krajev, kjer so bili nepridipravi na delu; Tomaj, Kostanjevica, Kobdilj, Komen in še nekaj drugih vasi. »Oropali so tudi bencinski servis v Štanjelu. Domneva se, da gre morda za organizirano skupino, ki je v hiše vlamljala zadnjih nekaj petkov in sobot,« še pojasnjuje Bandelli.

kp
V Komnu je bil domačin zaradi ropa oškodovan za 10 tisoč evrov.

Podhranjena policija

»Ljudje ne smejo biti v paniki. Treba je poskrbeti za njihovo varnost in varnost njihovega imetja, zato smo dolžni ukrepati,« še poudarja župan, ki upa, da se bo vabilu na srečanje odzvalo čim več domačinov, saj bodo le tako lahko kos težavi.

Bandelli izpostavi še en pomemben dejavnik; podhranjenost policije. Meni, da je na njihovem območju prisotnih premalo mož v modrem in da je tudi zato situacija taka, kot je. Zato bodo na pristojno ministrstvo naslovili pismo, v katerem bodo prosili, naj poskrbijo za to.

občina
Komenski župan vabi na srečanje, kjer bodo razpravljali o težavi.