OŠ Center

Sta ogrožena varnost in zdravje otrok?!

M. Žnidaršič/Dolenjski list
13. 12. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Starši učencev novomeške OŠ Center že nekaj časa opozarjajo, da bi bilo zaradi varnosti nujno postaviti nadstrešek pri vhodu v garderobo šole.

T. J. G., arhiv DL
Pred leti sta ob začetku šolskega leta otroke skozi prometno dvorišče v šolo pospremila tudi tedanji generalni direktor policije Janko Goršek in olimpijec Luka Špik.

Njihovo pobudo je vodstvo šole, ki se tudi samo predobro zaveda velikega varnostnega problema, ki ga predstavlja povsem zaparkirano dvorišče šole, pa tudi to, da nimajo ob slabem vremenu niti možnosti pod streho odpreti dežnikov, že pred letom in pol posredovalo Mestni občini Novo mesto, a kot so nam sporočili starši, še ne bo uslišana.

M. Ž.
Ravnateljica OŠ Center Marta Pavlin si želi, da bi otrokom omogočila bolj varen dostop v garderobo.

Ravnateljica OŠ Center Marta Pavlin je pojasnila, da so septembra letos z občine znova prejeli obvestilo, da nadstreška ne bo uvrstila v načrt gradnje. Ali varnost in zdravje naših učencev nista »nujno delo,« se sprašujejo v šoli. Šolska stavba je stara že 87 let in je zelo utesnjena v središču mesta, njeno dvorišče je tudi dovozna cesta za bližnjo gimnazijo, agencijo za šport in športno dvorano Marof. »Že tako slaba prometna varnost se še močno poslabša, ko so v dvorani različne prireditve in mimo vozijo dostavna vozila in tovornjaki. Zgodi se celo, da ostanejo na dvorišču tudi po več dni,« je orisala ravnateljica.

Nič ne pomaga

Na OŠ Center bi nujno potrebovali še večjo telovadnico, sedanja niti ne zasluži tega imena, in nove sanitarije, želijo pa si tudi, da bi bila deležna še barvanja fasade. 

Zato so na delu dvorišča pred vhodom v garderobo označili prostor, kjer se ne sme parkirati, a tega ljudje niso upoštevali in so tam še vedno parkirali, včasih tudi le pol ali en meter stran od šolske stavbe. Rešitev so skušali nato poiskati z namestitvijo betonskih klopi, ki so jih kupili z delom denarja iz zbiralnih akcij papirja, a tudi te 200 kilogramov težke klopi so premaknili bližje šoli.

»Nadstrešek, za katerega smo od novomeške območne enote zavoda za varstvo kulturne dediščine pridobili kulturnovarstvene pogoje in na podlagi teh tudi predračune, ki znašajo od 15.000 do 20.000 evrov, bi bil z varnostnega vidika nujna rešitev. Tudi zato, ker so naše garderobe močno utesnjene za 550 učencev. Za prve razrede smo jih morali urediti na vhodu v šolo oziroma na hodniku pred knjižnico. Nemogoče je, da bi se vsi učenci zbirali in zadrževali v njej. Tudi ko odhajajo na dnevne dejavnosti ali preostale aktivnosti zunaj šole, jih je tako v garderobi ali na prometno nevarnem dvorišču praktično nemogoče razporediti v skupine. Dodatnih 60 kvadratnih metrov pokrite površine pred vhodom v garderobo bi bilo res nujno potrebnih, tudi zato, da bi lahko učenci ob slabem vremenu pod streho odprli dežnike,« je Pavlinova pojasnjevala njihovo pobudo.

Uskladili so tudi avtobusne prevoze z začetkom in koncem šolskih dejavnosti, da ne bi učenci predolgo čakali na odprtje garderobe pred začetkom pouka, kar je bilo v preteklosti tudi tarča kritik. »A kljub temu se učenci ob prihodu v šolo in odhodu iz nje radi družijo in poklepetajo na nevarnem šolskem dvorišču,« je še povedala.

M. Ž.
Vhod pred garderobo, kjer bi si na osnovni šoli Center želeli, da bi stal nadstrešek.

Občinski »ne« ostaja

Na Mestni občini Novo mesto so pojasnili, da so omenjeno problematiko večkrat preučili, saj se strinjajo, da je sedanja situacija za otroke nesprejemljiva. A so glede na pridobljene informacije ocenili, da nadstrešek ni smiseln, saj lahko šola situacijo stroškovno učinkoviteje in praktično takoj reši z ustrezno organizacijo. »Učencem, ki v šolo prihajajo iz drugih šolskih okolišev, se lahko vstop (vsaj v garderobne prostore) omogoči brez čakanja pred šolo, na obšolske dejavnosti zunaj šole pa lahko učenci prav tako odhajajo neposredno iz garderobnih prostorov,« so zapisali.