Inšpektorji

Slike na facebooku, globa po pošti

žk
13. 12. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Inšpektorica za okolje je iz naslanjača zaznala kršitev zakona. Ko je do kršitve prišlo, je ni bilo poleg, kršitelja pa ni pozvala, da bi lahko predstavil svojo plat.

Profimedia
Inšpektorica je izdala odločbo na podlagi fotografij, ki jih je našla na družbenem omrežju. (Fotografija je simbolična)

Inšpektorji pri svojem delu vse pogosteje pregledujejo splet in družbena omrežja. Najbolj pogosto zaradi odkrivanja dela na črno oziroma kršenja delovne zakonodaje. 

Družbeno omrežje Facebook je polno fotografij, ki jih vsak dan tja nalagamo uporabniki: idilični sončni zahodi, kulinarične specialitete, spomini z raznih izletov. A malokdo se ob tem, ko fotografije objavlja, zaveda, da teh ne pregledujejo le dobronamerni prijatelji, ampak za državljani na družbenih omrežjih očitno intenzivno oprezajo tudi inšpektorji in policisti. 

Prepovedan izlet

Moški iz Gorenjske je tako na svoje veliko začudenje pred nekaj dnevi po pošti dobil pismo inšpektorata za okolje in prostor. V njem mu inšpektorica sporoča, da so ob pregledu družbenih omrežij ugotovili, da je oglaševal svojo vožnjo s kolesom v smeri gorskega vrha Vrtača v Karavankah. Z vožnjo v naravnem okolju naj bi kršil zakon o ohranjanju narave (ZON). Ta določa, da se kolesarji v naravnem okolju ne smejo voziti zunaj utrjenih poti ali po poteh, ki niso utrjene, določa pa tudi globo v višini 100 evrov.

Povečano število gorskih kolesarjev jezi kar nekaj tistih, ki se v gore odpravljajo peš. Nesoglasja so precej pogosta, odpravil jih ni niti leta 2014 spremenjeni zakon o ohranjanju narave.

Veliki brat opreza

Kolesar je v eni izmed zaprtih skupin na facebooku objavil fotografije s svojega kolesarskega izleta. Kako so te iz zaprte skupine romale do inšpektorata, ostaja skrivnost. Na podlagi česa je nato inšpektor ugotovil identiteto in pridobil osebne podatke, ki so navedeni v odločbi, je prav tako neznano. Spornega ravnanja državnega organa ne omili niti dejstvo, da je zadevna oseba dobila zgolj opomin, in ne globe.

Sporna praksa

Policisti trdijo, da kazni ne morejo izreči zgolj na podlagi fotografije.

Zakaj menimo, da je ravnanje inšpektorice sporno? Pred nekaj tedni smo poročali o tem, kako je Konrad Kuštrin, predsednik Fidesa, svojega lepo zloščenega mercedesa parkiral na mestu za invalide, o čemer je pričala tudi fotografija, dejanje pa je tudi priznal. Takrat so policisti pojasnili, da ga ne morejo kaznovati zgolj na podlagi fotografije. »Če prekrška ne vidi policist ali redar, se namreč prekrškovni postopek lahko začne le na pisni predlog oškodovanca,« so pojasnili. Za ene tako, za druge drugače.