Vsaka je lahko usodna

Petarda na tleh? Bežite stran

T.L.
12. 12. 2016, 13.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V Sloveniji smo imeli primer, ko je fantu v roki eksplodirala petarda, ki jo je pobral s tal: vžigalna vrvica je gorela brez vidnih znakov ognja in petarda mu je eksplodirala v roki.

Youtube
Kobre veljajo za močnejše petarde.

V prazničnem decembru se marsikdo - kljub opozorilom in nazornim fotografijam - ne more upreti želji, da ne bi odvrgel petarde ali drugega pirotehničnega sredstva. Policija tudi letos v okviru akcije Bodi zvezda- ne meči petard nagovarja in osvešča javnost o posledicah, s katerimi mora živeti posameznik zaradi nekaj sekund užitka. Po Tini Maze v lanskem letu se je letos se je akciji pridružil motokrosist Tim Gajser, ki je sicer zaposlen v policiji in je ob pozivu mladim povedal, da še nikoli ni v rokah držal petarde. 

Kot opozarjajo pristojni, so še posebej nevarni pirotehnični izdelki, ki nastajajo na črnem trgu in nad katerimi ni nobenega nadzora. Res pa del pirotehnike nastaja tudi v nam bližnjih državah (Avstrija) in ne prihaja le iz daljne Kitajske. Pri pirotehniki, nad katero ni nadzora, prihaja do različnih polnitev in različne kvalitete, zato ima lahko vsak takšna petarda usodne posledice.

Daniel Jug, s sektorja splošne policije v upravi uniformirane policije na generalni policijski upravi, je ob tem še poudaril, da pirotehničnih izdelkov s tal nikoli ne pobiramo. Posledice so lahko usodne. Jug je ob tem navedel primer fanta, ki je na tleh zagledal večjo petardo ("kobra"), ki pa mu je eksplodirala v roki. Zakaj? Ker je vžigalna vrvica gorela brez vidnih znakov ognja. "Petarde na tleh pustite na miru, ker nikoli ne vemo, v kakšnem stanju je," pravi Jug. 

Sicer pa so lani po zakonu o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih policisti obravnavali 47 kršitev. Zagrožena je kazen v višini 1200 evrov in obvezen zaseg.