V zraku več kot teden dni

Si nameravate ogledati novoletni ognjemet? Preberite in premislite

J.P.
12. 12. 2016, 12.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Koncentracije prašnih delcev PM10 so v prazničnem času, predvsem v silvestrski noči, močno povišane.

Bobo
Onesnaževala so v zrak izločena v le nekaj urah.

Na to vplivajo pirotehnična sredstva, tudi ognjemeti.

Ministrstvo za okolje in prostor

Več kot teden dni

»Ognjemeti povzročajo kratkotrajno izjemno povišane koncentracije delcev v zraku, dušikovih oksidov in žveplovega dioksida,« sporoča Ministrstvo za okolje in prostor. Prašni delci PM10 so zelo majhni – merijo približno 1 mikrometer – in vsebujejo strupene težke kovine stroncij, barij in svinec. V zraku lahko lebdijo več kot en teden, če ni padavin.

Onesnaževala so v zrak izločena v le nekaj urah, »kar povzroča goste oblake zelo drobnih delcev, ki lahko prodrejo globoko v pljuča, ter jih spremljajo tudi povišane koncentracije drugih onesnaževal v zraku (žveplovega dioksida in dušikovega oksida)«, opozarjajo na ministrstvu.

Raziskave pokazale povezavo

Če so emisijam izpostavljene občutljivejše skupine bolnikov, lahko te pri njih sprožijo težji astmatični napad; drobni delci, ki vsebujejo kovine, pa vnetje dihalnih poti in pljuč povzročajo tudi pri zdravih ljudeh.

Raziskave so pokazale povezavo med povišanjem onesnaženosti zraka in poslabšanjem bolezni pri ljudeh z raspiratornimi boleznimi in tudi povečanja števila smrti pri starejših ljudeh zaradi kardiovaskularne in raspiratorne bolezni.