Po tragični nesreči

Ernestova borba za življenje: "Zberi vso moč tega sveta"

T.L.
8. 12. 2016, 11.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Po neuradnih podatkih naj bi Prišliča vsaj 14 dni ohranjali v umetni komi, s katero želijo zmanjšati krvavitve v možganih in zatekanje možganov.

Arsen Perič/M24.si
Ernest Prišlič

"Doletela nas je pretresljiva vest. Ernest, želimo ti, da zbereš vso moč tega sveta in da se čim prej in zdrav izvlečeš iz tega," je slovenski skakalec Robert Kranjec, ki je trenutno na rehabilitaciji v Čateških toplicah, na facebooku zapisal v podporo mlajšemu kolegu Ernestu Prišliču, ki se po nedeljski prometni nesreči bori za življenje v ljubljanskem kliničnem centru.

"Življenje ni vedno 'fer'. Ko se slabe stvari dogodijo dobrim ljudem, posebno tistim, za katere ti je mar. Ernest Prišlič, v mislih smo vedno s tabo. Verjamem v najboljše, uspešno okrevanje. Drži se!" je zapisal skakalec Cene Prevc

Nesreča mladega skakalca odmeva tudi v tujih medijih. Nesreča se je zgodila že v nedeljo, ko se je reprezentanca B v smučarskih skokih, pripravljala za uvodne tekme celinskega pokala 2016/17, ki se bo v petek začel v Vikersundu. Osebno vozila, ki je bilo udeleženo v nesreči, je po podatkih, ki jih je izvedela STA, vozil pogodbeni delavec nordijskega centra Planica. Nesreča se je zgodila na občinski cesti, ki pelje proti skakalnicam pod Poncami.

Neuradno: vsaj še 14 dni v umetni komi

Skakalca SK Zagorje, ki je dobil udarec v glavo, so po nesreči prepeljali s helikopterjem v ljubljanski Klinični center, kjer se zdravniki borijo za njegovo življenje. Skakalec je po prvih neuradnih podatkih utrpel hujše poškodbe glave, imel naj bi možgansko krvavitev, ter zlom golenice. Prišlič še vedno leži v umetni komi. Po neuradnih podatkih naj bi Prišliča vsaj 14 dni ohranjali v umetni komi, s katero želijo zmanjšati krvavitve v možganih in zatekanje možganov. Njegovo stanje je trenutno stabilno. Če ne bo zapletov, bi po dveh tednih lahko začeli s prebujanjem Prišliča, je STA izvedela iz neuradnih virov.

O nesreči najprej poročali Poljaki

Smučarska zveza Slovenije o hudi nesreči mladega skakalca po dogodku ni obveščala javnosti. Novice o nesreči so se razširile po družbenih omrežjih, o nesreči je že pred tremi dnevi med prvimi javno poročal poljski spletni portal http://sport.tvn24.pl. Slednji navaja, da je slovenska policija že sprožila preiskavo dogodkov. Nesrečo naj bi povzročil voznik, ki sicer na širšem in preglednem delu ceste v Planico ni videl Prišliča, z njim je v času nesreče, vse se je dogajalo v dopoldanskih urah, tekel še en skakalec. Gre sicer za edino cesto v Planico, ki jo med pripravami za tek uporabljalo člani smučarskih reprezentanc.

Člani skakalne ekipe so bili po nesreči v hudem šoku, saj jih je dogodek ter nesreča, v kateri je bil udeležen njihov moštveni kolega, zelo prizadela. V strokovnem štabu reprezentanc so se zato odločili, da bodo začasno priprave odpovedali.

Pomoč in posvet za člane reprezentance

"Na Smučarski zvezi Slovenije globoko obžalujemo nedeljsko hudo prometno nesrečo, ki se je zgodila v Planici. Vsem članom slovenske skakalne B reprezentance, ki so bili v času nesreče na pripravah v Planici, smo ponudili pomoč in po posvetu z ustreznimi strokovnjaki sprejeli nekaj odločitev, ki bodo vplivale na nadaljnji proces treningov in tekmovanj. V tem trenutku so vse naše misli usmerjene samo k izboljšanju zdravstvenega stanja poškodovanca. Za podrobnosti o prometni nesreči in zdravstvenem stanju poškodovanca se prosim obrnite na pristojne organe, saj v zvezi s tem nismo pristojni za dajanje izjav," je danes po poročanju STA sporočil predstavnik za odnose z javnostmi pri Smučarski zvezi Slovenije Tomi Trbovc.

Arsen Perić/M24
Mladi skakalec Ernest Prišlič se bori za življenje.