Bo denar ali ne?

Iščejo rešitev, časa je še teden dni

T.L./STA
7. 12. 2016, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Koprivnikar: Za dosego dogovora s sindikati čas do konca drugega tedna.

Bobo
Štrukelj in Koprivnikar

Vlada uradno danes ni obravnavala pogajanj s sindikati javnega sektorja, so pa o tem imeli neformalne pogovore, tudi koalicija. Kot je povedal minister Boris Koprivnikar, iščejo približevalno rešitev in računajo, da bodo danes ali v četrtek oblikovali možne predloge. Za dogovor s sindikati imajo po njegovi oceni čas do konca prihodnjega tedna.

Tako na koalicijskem srečanju kot ob seji vlade so se partnerji neformalno veliko pogovarjali glede pogajanj s sindikati javnega sektorja, ki zahtevajo sprostitev vseh varčevalnih ukrepov s prihodnjim letom, je po seji novinarjem povedal minister za javno upravo Koprivnikar.

Pričakuje finančni korak

Z možnimi približevalnimi predlogi bodo najprej seznanili sindikalno stran. Takoj ko bo verjetnost, da je rešitev vsaj pogojno sprejemljiva tudi za sindikate, bodo nadaljevali s formalnimi pogajanji in iskanjem konsenza, je povedal minister in dodal, da morda že ta teden.

Minister se strinja, da bo za preboj v pogajanjih verjetno potreben tudi finančni korak vlade, čeprav ni vse v finančnih rešitvah in je težava večplastna. Glede rešitev se po njegovih navedbah ne želijo javno opredeljevati pred tem, ko z njimi seznanijo sindikate, saj lahko to oteži pogajanja.

Čas za dosego dogovora imajo po Koprivnikarjevih ocenah do konca drugega tedna, saj zatem ni več možnosti, da bi speljali vse postopke. Minister Koprivnikar je danes zagotovil, da ne mirujejo, pač pa iščejo rešitve in intenzivno delajo tako v vladi kot po njegovem prepričanju tudi na sindikalni strani.

Finančna ministrica odločena: Dodatnega denarja ni

Če do dogovora ne pride, je to velika težava za vlado, saj sta koalicijski DeSUS in SD že poudarili, da s sindikati neusklajenih ukrepov za javni sektor oz. interventnega zakona v DZ ne bosta podprli. Tako so tudi koalicijski partnerji danes poudarili pomen dogovora s sindikati javnega sektorja, ki so svoje zahteve zaostrili po sporazumu vlade z zdravniškim sindikatom Fides.

Sprostitev vseh varčevalnih ukrepov v javnem sektorju bi pomenila dodatnih 215 milijonov evrov. Vendar je finančna ministrica Mateja Vraničar Erman že poudarila, da so v proračunskem načrtu predvideli rast stroškov dela v višini 110 milijonov evrov za celoten javni sektor in da veliko manevrskega prostora za višje povečanje odhodkov za te namene ni.