Premislili so si

Še eno slovo slovenske tovarne: je na vrsti Polzela?

T.L./STA
7. 12. 2016, 12.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Usoda Tovarne nogavic Polzela naj bi bila negotova.

Arhiv Svet24
Se tudi Polzela poslavlja?

Tovarna nogavic Polzela je po poročanju časnika Delo v negotovem položaju. Potem ko je država ob oceni, da je družbo vredno rešiti, poleti prek dokapitalizacije postala edini lastnik, naj bi SDH, ki sicer išče investitorja, sedaj menil drugače in naj bi bil stečaj zelo verjeten. Sindikat pravi, da bo usoda družbe znana v dveh tednih.

Potem ko je vlada maja ob odobritvi državne pomoči Polzeli odločitev med drugim utemeljevala s tem, da bi bil stečaj za državo dražja rešitev, naj bi si Slovenski državni holding (SDH) po neuradnih informacijah sedaj premislil in naj bi bil stečaj zelo verjeten, danes poroča Delo.

V SDH na vprašanja doslej še niso odgovorili, celovito informacijo naj bi po navedbah časnika posredovali v prihodnjih dneh.

Direktorica Tovarne nogavic Polzela Metka Horvat, ki je na čelu družbe od oktobra letos, pravi, da za izjave ni kompetentna.

Ni znano, kako je z iskanjem novega strateškega lastnika družbe. SDH je po avgustovski dokapitalizaciji začel postopke za iskanje vlagatelja, ki bi z denarnim vložkom v višini predvidoma 2,2 milijona evrov pridobil več kot 50-odstotni delež, družbi pa bi ob tem moral zagotoviti nadaljnji razvoj, znanje in dostop do novih trgov.

Družba sicer več delavcev pošilja domov na čakanje. Kot so danes povedali v družbi, se stanje zaposlenih na čakanju doma spreminja glede na sezono in tuja naročila ter variira med 20 in 70 sodelavcev.

Vzrok za čakanje na domu naj bi bil v tem, da nemška družba Falke, s katero je imela tovarna sklenjenih več poslov, ni podpisala nove pogodbe o sodelovanju.

Sekretarka območne organizacije Savinjska Mojca Stropnik je povedala, da so zaposleni doslej prejeli vse plače doslej, v sindikatu pa pričakujejo, da jih bo vodstvo družbe obveščalo. "Če bodo morali narediti seznam presežnih delavcev, nas bodo morali o tem obvestiti. Sicer bo usoda družbe znana čez 14 dni," je dejala Stropnikova.

Občina Polzela je sicer pripravljena tudi na črni scenarij, dokončno zaprtje tovarne. Kot je v sporočilu zapisal župan Jože Kužnik, SDH izvaja pritisk na vodstvo družbe in po njegovi oceni je očitno, da je Polzela nekomu trn v peti.

Med interesenti za vstop v Polzelo naj bi bil po pisanju Dnevnika proizvajalec spodnjega perila Huber Holding, ki ima med drugim v lasti blagovno znamko Skinny. Ta se je za nakup Polzele ogreval že leta 2014, ko je bila ta še v postopku prisilne poravnave, vodila pa jo je Karmen Dvorjak.

Glavna dejavnost Polzele je proizvodnja in prodaja ženskih, moških, otroških in športnih nogavic. Družba proizvaja izdelke pod lastno in tujo blagovno znamko, ki jih prodaja v 20 lastnih trgovinah v Sloveniji in na Hrvaškem. V matični družbi je bilo konec junija zaposlenih 220 ljudi, Polzela pa ima še dve odvisni družbi, in sicer v Zagrebu in Sarajevu.

Polzela se je dlje časa soočala s finančnimi težavami. V začetku leta 2015 je bil potrjen postopek prisilne poravnave, maja pa je vlada sprejela nov program pomoči, ko je Polzeli podaljšala poroštveno pogodbo iz novembra 2014 in ji odobrila novo sedemletno posojilo. Po avgustovski finančni sanaciji družbe to po novem 100-odstotno državno podjetje sedaj čaka poslovno prestrukturiranje.