KMET

Ekokmet Suljo: Danes je denar, jutri ga ni

M. Leskovšek-Svete
4. 12. 2016, 18.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ko je kot 15-letnik prišel iz Bosne na Kočevsko, se je zaposlil na posestvu Snežnik. Na površinah, kjer je leta delal kot delavec, zadnjih 15 let dela kot ekološki kmetovalec.

M. L.-S.
Suljo Budimlić: Ljudje pridejo in si sami naberejo solato

V sadovnjaku imajo po 50 orehov, jablan, hrušk in tudi slive, a sadja ne predelujejo. Kočevska Reka leži na nadmorski višini 567 metrov: »Lani so drevesa pozebla in sadja ni bilo.«

Suljo Budimlić ima že 15 let certifikat Inštituta Kon-cert Maribor, s katerim dokazuje ekološko gospodarjenje na 70 hektarjev veliki kmetiji v Kočevski Reki. Zemljo ima v najemu od Sklada kmetijskih zemljišč, njegov je hlev, ki ga je odkupil od posestva Snežnik, ko je podjetje razpadlo in se je odločil za status kmeta.

Ko so kupili hlev, so veliko vložili. »Brez kreditov, s svojim denarjem,« pravi Suljo, ki tudi v prihodnje o kreditih ne razmišlja. »Na kmetiji danes je denar, jutri ga ni,« pojasnjuje, zakaj delajo raje s tistim, kar imajo. Bi pa, kot priznava, potrebovali marsikateri nov stroj, najbolj traktor.

M. L.-S.
Kokoši so poleti zunaj, pozimi pa v hlevu.

Ovce redijo samo za meso, na leto prodajo okoli 50 jagenjčkov. Glede ovčjega sira pa Suljo pravi: »Če bodo mladi hoteli, bodo lahko delali še kaj.« Možnosti za delo na kmetiji je veliko. 

DOBRODOŠLE IZKUŠNJE

Najemnine za zemljišča so drage, 3500 evrov na leto, zato kmetija dveh zaposlenih ne prenese. Žena Beisa dela na ekološki Kmetiji Kocjančič v Gotenici in njene izkušnje so zelo dobrodošle. Pomagata mu tudi hči Emina in sin Semir s partnerjema, saj dela na kmetiji nikoli ne zmanjka.

VSE PRIDELAJO SAMI

»Ekološko ne moremo pridelati več. Če bi hoteli, bi morali že dokupovati,« pravi in dodaja, da vso hrano za živino pridelajo sami. Imajo 15 krav dojilj in 10 telet, 40 ovac in več kot 250 kokoši.

Imajo okoli 40 hektarjev travnih pašnih površin in dva hektarja sadovnjakov, poleg tega pridelujejo koruzo, krompir in vso preostalo zelenjavo. »Ljudje pridejo in si sami naberejo solato,« pravi o prodaji na kmetiji. Letos so pridelali okoli štiri tone koruze, ki so jo pobrali ročno. »Vse delamo na roke!«

M. L.-S.
Vnukinji Ela in Nela sta na kmetiji kot doma. Suljo pravi, da bo kmetijo nekoč prevzela Nela.

SPREMLJAJO PRODAJO

Krave imajo že od začetka, prav tako ovce, za prosto rejo kokoši pa so se odločili pred nekaj leti, ko so razmišljali, kaj narediti s praznim hlevom. Krave in ovce imajo namreč vse leto na prostem.

Jajčka prodajajo na Tržnici Kočevje že od odprtja leta 2014. »Suljo je bil med prvimi kočevskimi kmeti, ki so začeli prodajati na tržnici,« pove Mateja Žvab iz podjetja Zakladi Kočevske. 

M. L.-S.
Ekološki kmetovalec Suljo Budimlić in vodja tržnice Mateja Žvab.