Krajani opozarjajo

Nalivi so zanje stresni, ker se bojijo poplav

pk
2. 12. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Prebivalci manjšega zaselka na Goriškem so ogroženi. Ob vsakem nalivu namreč obstaja nevarnost, da bo zalilo njihove domove, kot že tolikokrat do zdaj. Pristojne pozivajo k ukrepanju.

Anton Harej
Prebivalci Potoka ob vsakem obilnejšem deževju trepetajo pred poplavami. Kdo jih bo zaščitil pred njimi?

Krajani Potoka pri Dornberku so razočarani in zaskrbljeni. V njihovem zaselku teče vodotok Potok s hudourniškim značajem, ki jim povzroča velike težave. Ob obilnem deževju se struga tako napoji z vodo, da začne poplavljati. To se je v zadnjih nekaj letih zgodilo že večkrat.

STA
"Ob vsakem večjem dežju smoše vedno nezavarovani pred poplavami."

Niso varni

»Poplavljeno smo imeli celotno pritličje. Pohištvo, tlaki, vse je uničilo. Vlaga se je po stenah razširila še drugod po hiši,« povedo od poplav prizadeti domačini. Strahu pred nalivi in nenehnega pričakovanja, kaj se bo zgodilo tokrat, so siti. Nujno, kot povedo, potrebujejo celovito reševanje problematike z vodotokom Potok, da bodo oni in njihovo imetje ob obilnem deževju varni.

»Domačini smo nezadovoljni z reševanjem problematike urejanja vodotoka Potok v Potoku pri Dornberku. Menimo namreč, da vodno-gospodarsko podjetje, ki je pristojno za vzdrževanje našega vodotoka, to nalogo opravlja nezadostno, zaradi česar smo po poplavah v letih 2008, 2010 in 2012 ob vsakem večjem dežju še vedno nezavarovani pred poplavami,« pove Anton Harej, neformalni vodja stanovalcev skupine hiš v dornberškem zaselku, ki jih hudournik večkrat poplavi.

Anton Harej
Tako uničena je struga vodotoka Potok. Fotografija prikazuje trenutno stanje, ki domačine skrbi.

O rešitvi

Anton Harej
Zaradi poplave je bilo hudo leta 2012. Domačinom je poplavilo ceste, vrtove, objekte in dvorišča.

V zadnjih osmih letih so torej hujše poplave doživeli večkrat, a se zgodba z ureditvijo struge, ki bi domačinom zagotovila varnost, ni premaknila z mrtve točke. »O zaščiti zaselka pred visokimi vodami se nič ne govori. Pozivamo pristojne, naj strugo Potoka uredijo in preprečijo pojavljanje poplav – in to ne z zasilno, ampak s trajno rešitvijo,« so besede, ki so jih Potočani izpostavili na novinarski konferenci glede problematike, ki jih pesti.

Pojasnili so še, da je težava v strugi, ki je močno poškodovana; ponekod že razpada zid, ki objema strugo. Ta je tudi polna naplavin. Zadnje vidno dejanje je bilo leta 2012, ko so postavili nasipe za zašito nekaj hiš, a danes pol nasipa že manjka.