Komunikacijski šum

FOTO: Božji hram propada, odgovorni pa križem rok

Roman Turnšek
30. 11. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Prah si in v prah se povrneš ter počivaj v miru so besede, ki človeka pospremijo ob zaključku življenjske poti. Tam, od koder odide, pa se nemalokrat naprej godijo različne stvari in zapleti, tudi taki, ki trajajo leta.

Roman Turnšek
Del pokopališča je na zasebnem zemljišču.

Eden takšnih vozlov, ki se kljub dolgotrajnosti, kot kaže, vsaj še nekaj časa ne bo razvezal, sta tudi pokopališče in cerkev v Dragi nad Hrastnikom.

Roman Turnšek
Odlomljen križ z vrha zvonika že nekaj časa visi na robu.

Cerkev, ki se v ohranjenih pisnih virih prvič omenja leta 1545, je zanimiv primer podeželske cerkve, od leta 2006 pa tudi kulturni spomenik lokalnega pomena. A propada. V slabem stanju je streha, zidovje se kruši, vklesane plošče so težko čitljive ali že izbrisane. Z vrha zvonika se je že pred časom odlomil križ, ki od takrat dalje zataknjen visi na robu strehe. Nekateri od grobov so že povsem nerazpoznavni. Le kakšen zidak ali betonski del še gleda iz zemlje, preraščen z grudo, travo, zakrit z listjem. Eden od občanov, ki ne želi biti imenovan, pravi, da je ob neki priliki, ko se je spet zrušil del zidu okrog pokopališča pri cerkvi, ven pogledalo nekaj krst. Lastnik zemljišča okrog cerkve, na katerem je pokopališče, je cerkev, drugi del, s katerim meji hiša, pa je v zasebni lasti. Med občino, ki je upravitelj pokopališča, in Cerkvijo stvari ostajajo neurejene.

Cerkev, ki se v ohranjenih pisnih virih prvič omenja leta 1545, je zanimiv primer podeželske cerkve, od leta 2006 pa tudi kulturni spomenik lokalnega pomena. 

Župnija ne komentira

Za odgovore in njihovo plat zgodbe smo se obrnili na Župnijo Kristusa Kralja v Hrastniku. Kot so nam odgovorili, zadev ne želijo komentirati. Za pojasnila smo se obrnili tudi na Občino Hrastnik. »Občina je k ureditvi premoženjskopravnih vprašanj glede pokopališča pristopila že konec leta 2009, ko je na Župnijo Hrastnik naslovila predlog za sklenitev najemne pogodbe, usklajen z osnutkom pogodbe o najemu pokopališč, ki ga je sprejela Slovenska škofovska konferenca marca 2005. S strani župnije odgovora nismo prejeli. Z ureditvijo najemnega razmerja smo ponovno poskusili leta 2011, zaradi ponovne neodzivnosti župnije pa smo se v letu 2013 obrnili neposredno na Škofijo Celje, ki je potrdila ustreznost predlagane najemne pogodbe in o navedenem obvestila tudi župnijo. Ker do sklenitve najemnega razmerja ni prišlo niti po potrditvi predloga najemne pogodbe s strani škofije, smo se nanjo ponovno obrnili. Po ponovnem posredovanju škofije je tako prišlo do sklenitve pogodbe o najemu, s katero smo pokopališče prevzeli v upravljanje,« pravijo.

Roman Turnšek
Za ureditev razmer je potreben dogovor med občino in Cerkvijo.

Občina le upravnik

Komunalno stanovanjsko podjetje je marca letos na pokopališču vzpostavilo sistem ravnanja z odpadki ter začelo upravljati, urejati in vzdrževati pokopališče. 

Komunalno stanovanjsko podjetje je marca letos na pokopališču vzpostavilo sistem ravnanja z odpadki ter začelo upravljati, urejati in vzdrževati pokopališče. Odgovorili pa so nam tudi glede izredno slabega stanja pokopališča in stroškov, ki bi bili potrebni za sanacijo. »Ves čas prizadevanja za sklenitev najemne pogodbe smo tako župnijo kot škofijo opozarjali na dotrajanost nekaterih pokopaliških objektov in rušenje opornega zidu na več mestih, ki se je zaradi neodzivnosti lastnika ter neizvedenih nujno potrebnih vzdrževalnih del stopnjevala do mere, da je presegla redno vzdrževanje, ki ga je Občina Hrastnik dolžna v skladu s sklenjeno najemno pogodbo zagotoviti. Ker trenutna pravna podlaga investicijskega vzdrževanja s strani občine tega ne omogoča, projektna dokumentacija s predvidenimi deli ter oceno stroškov sanacije ni bila izdelana.« Kako in kdaj se bo torej razpletla zgodba, ki se sicer vleče že kar nekaj časa?