Ukinjen in znova uveden?

Preobrat Cerarjevih: morda boste 2. januarja doma

T.L.
29. 11. 2016, 13.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Poslanska skupina SMC bo namreč s spremembo zakona predlagala, da 2. januar znova postane dela prost dan.

arhiv Svet24
Boste lahko 2. januarja še doma?

Pogrešate čase, ko je bil 2. januar dela prost dan? Morda vas bodo v stranki SMC razveselili. Poslanska skupina SMC bo namreč po poročanju STA s spremembo zakona predlagala, da 2. januar znova postane dela prost dan.

Spomnimo: marca lani so v Združeni levici predlagali, da bi bil 2. januar vnovič dela prost dan, vendar poslanci niso podprli predloga. Mimogrede, podpore mu niso izkazali tudi v SMC.

2. januar je bil kot dela prost dan ukinjen leta 2012 z zakonom za uravnoteženje javnih financ. 

V luči stabilnih javnofinančnih razmer bo poslanska skupina SMC v sredo v zakonodajni postopek vložila spremembo zakona o praznikih in dela prostih dnevih, s katero bi 2. januar že prihodnje leto ponovno postal dela prost dan. Pobudo so posredovali poslanskim skupinam in njihov odziv pričakujejo do srede opoldne.  

Dela prost dan, ker so javne finance tako stabilne

"V luči dobrih in stabilnih javnofinančnih razmer dajemo v SMC pobudo, da postane 2. januar že v letu 2017 dela prost dan," je povedala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer.

Poslanci SMC so bili sicer spomladi leta 2015 proti takemu zakonodajnemu predlogu. Kot ob tem dodajajo na STA, je danes Kustec Lipicerjeva še pojasnila, da so v tem času uspeli bistveno zmanjšati in uokviriti javnofinančno delovanje, sprejeli fiskalno pravilo in javne finance v tem okviru tudi delujejo. Zato so po njenih besedah že lahko začeli sproščati številne varčevalne ukrepe.