KORISTNI NASVETI

Za topel dom in nižje stroške ogrevanja

zf
26. 11. 2016, 19.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Sezona ogrevanja se je žal začela. Preverite, kako, kje in na kakšen način lahko prihranite, da vas kljub nižjim stroškom v svojem domu ne bo zeblo.

Profimedia
Na letni ravni lahko prihranite 50 evrov, če boste zamenjali tesnila oken in vrat.

Tudi vi razmišljate, kako bi prihranili in se izognili bankrotu zaradi ogrevanja ter obenem družini zagotovili topel dom? Ponujamo vam nekaj predlogov, ki bodo zagotovo pripomogli k temu, da bo v vašem stanovanju prijetno toplo, položnica pa kljub vsemu ne bo previsoka. Najprej preverite, kako vam tesnijo vrata in okna. Uhajanje hladnega zraka v stanovanje zaradi slabega tesnjenja vam namreč povzroča najvišji strošek ogrevanja. Za nakup tesnila boste odšteli manj kot pet evrov, vendar na letni ravni za toplotno ogrevanje z novimi tesnili prihranili tudi do 50 evrov.

Svet24
Ponoči spuščajte rolete in zastirajte zavese, podnevi ravnajte ravno nasprotno.

Že imate termostat?

Namestitev termostata na radiatorje vam omogoča ohranjanje stalne temperature v prostoru. Temperatura se bo v prostoru tako spreminjala minimalno, s čimer ne boste obremenjevali elektrike, plinske, oljne ali druge peči, kar pa bo posledično zmanjšalo tudi porabo. Največ energije, goriva in denarja namreč porabimo s prevelikim temperaturnim nihanjem, kar boste s termostatom zagotovo preprečili. Če boste kupili nekoliko dražji termostat, boste lahko regulirali tudi dnevno in nočno temperaturo.

Izkoristite vso toploto iz radiatorja

Profimedia
Na radiatorje in druga grelna telesa ne polagajte ničesar, saj na tak način preprečite ogrevanje prostora in povečate porabo.

Za radiatorje pod okenske police namestite aluminijevo folijo, saj se bo tako večina toplote reflektirala v prostor, in ne v ogrevanje stene. Če gre za hišo ali blok starejše gradnje, postavite za radiator dodatno izolacijo (na primer stiropor) ter tako hitreje in lažje ogrejte prostor.

Čez noč zastirajte okna z roletami in žaluzijami

V sončnih dneh dvignite rolete in žaluzije ter razprite zavese, da bo sonce še dodatno grelo prostor. Kadar pa nastopi noč, spustite zunanje rolete in notranje žaluzije, saj se bo toplota v prostoru tako obdržala dlje časa.