Očarljiva gospa

Prijazna in vedno nasmejana Štefanija praznovala 100. rojstni dan

pk
25. 11. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Bolj poredko se zgodi, da človek dočaka 100 let. A v prav to okroglo in častitljivo leto svojega življenja je čila in nasmejana pred dnevi vstopila Štefanija Kravanja iz Posočja.

Helena Kravanja
Štefanija Kravanja je v času svojega življenja menjala kar nekaj držav in denarnih valut.

Vedra gospa iz Trente navdušuje s svojo energijo in pozitivno naravnanostjo. O tem so se prepričali tudi predstavniki občine in drugih lokalnih povezovanj, ki so Štefanijo Kravanja obiskali na domu in se ji poklonili ob visokem življenjskem jubileju.
Osebno ji je voščil tudi župan občine Bovec Valter Mlekuž, ki je bil nad gospo vidno očaran. »Prav poseben dan smo imeli, ko smo obiskali gospo Štefanijo, krasno je bilo. Stoletnica je še vitalna in zelo družabna. Z nami je klepetala o vsem mogočem, tudi o svojem otroštvu in različnih življenjskih prigodah. Odličen spomin ima; neverjetno, kakšnih detajlov iz svoje mladosti se spominja. Mislim, da smo vsi, ki smo jo obiskali, domov odhajali z izredno lepimi občutki in navdahnjeni,« je povedal župan.

Helena Kravanja
Obiska in voščila župana občine Bovec se je slavljenka močno razveselila.

Uživala v družbi

Mlekužu so se na obisku pri slavljenki pridružili še Jožica Kavs iz službe za družbene dejavnosti pri Občini Bovec, bovški župnik in dekan Viljem Čušin, Danica Varga iz župnijske karitas, Nada Mrakič in Marjanca Velišček v imenu območnega združenja RK ter Breda Vencelj v imenu Društva upokojencev Bovec.

Slednja je povedala, da je Štefanija enaka že 20 let, kar je seveda velik kompliment za gospo iz Trente, ki si je sicer lani zlomila kolk, vendar je po tem kar dobro okrevala. »Precej časa smo se zadržali pri Štefaniji in njeni družini. Zelo lepo so nas sprejeli. Vsakič, ko smo hoteli oditi, nam je velela, naj še ostanemo, saj da imamo čas. Prav nasmejala nas je,« se prijetnega praznovanja spominja Breda Vencelj. Omeni še, da je sicer na območju občine Bovec več kot 35 ljudi, ki imajo nad 90 let, stoletniki pa so seveda sila redki.

Helena Kravanja
Štefanija svetuje: "Bodimo veseli in obkroženi s pozitivnimi ljudmi."

Nasveti za dolgo življenje

Častitljivih 100 let življenja je gospa Štefanija Kravanja sicer praznovala v družbi domačih, ki so ji pripravili rojstnodnevno presenečenje. Njena družina je velika; ima tri otroke, sina in dve hčerki, šest vnukov in deset pravnukov. Štefanija bo dobila tudi prapravnuka, saj se bo ta rodil prav kmalu.

Njena hčerka Helena Kravanja nam pove, da ima njena mama najraje rože in da zelo rada vidi, da je vse urejeno in čisto. Kar zadeva življenjske modrosti, pa ve Štefanija povedati, da človek dolgo in dobro živi, ako je vesel, pozitiven in obkrožen s prijetno družbo. Radoživi gospe vse lepo ob visokem jubileju želi tudi naša ekipa.