Proračun

Alenka Bratušek vladi: Na koncu mandata boste ravno nekje na nič

J.P./STA
12. 11. 2016, 15.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Odbor DZ za finance in monetarno politiko je končal obravnavo predloga sprememb proračuna za leto 2017 ter pri tem zavrnil vsa vložena dopolnila. Člane odbora je najbolj zaposlovala masa plač za javne uslužbence, glede katere minister za javno upravo Boris Koprivnikar pričakuje dogovor v prihodnjih dneh.

Bobo
Zmanjšanje primanjkljaja po mnenju Alenke Bratušek ni zasluga vlade.

Proračun za leto 2017 je DZ sprejel že novembra lani, nato pa so poslanci letos spomladi v skladu z zakonom o fiskalnem pravilu določil najvišji obseg izdatkov in ciljni saldo vseh javnih blagajn za obdobje do leta 2019. Na tej osnovi je vlada predlagala nekatere spremembe.

Za leto 2017 je tako določen najvišji obseg izdatkov pri 9,5 milijarde evrov, prihodki pa naj bi dosegli 8,8 milijarde evrov. Proračunski primanjkljaj je po novem predviden v višini 681 milijonov evrov, kar je 36 milijonov evrov manj, kot je določeno zdaj, je na današnji seji odbora DZ za finance in monetarno politiko povedala finančna ministrica Mateja Vraničar Erman.

Primanjkljaj se znižuje na račun pokojnin, je ugotovila Alenka Bratušek (NP). Ker se je pritok sredstev v pokojninsko blagajno zaradi gospodarske rasti povečal, se ji lahko iz državnega proračuna namenja manj denarja in proračunski primanjkljaj se znižuje sam po sebi, je dejala.

Zmanjšanje primanjkljaja torej ni zasluga vlade. "V proračunu niste naredili praktično ničesar," je dejala Bratuškova in še izračunala, da je v mandatu te vlade gospodarska rast na 26 odstotkov nižji ravni kot leta 2014, ko je vlado vodila sama. "In, če boste s takšno dinamiko nadaljevali, boste na koncu mandata ravno nekje na nič," je napovedala.

Predlog proračuna kot običajno spremlja predlog zakona o njegovem izvrševanju, ki daje vladi pooblastila glede možnosti upravljanja z državnim proračunom in zadolževanjem ter ureja namenske prihodke in odhodke proračuna. Odbor ga obravnava v nadaljevanju seje.

S tem bodo za sprejem pripravljeni vsi proračunski dokumenti za leti 2017 in 2018, ki jih bo DZ sprejemal na novembrski seji prihodnji teden.

V ZL proračuna ne bodo podprli. "Proračun je v istih tirnicah, kot so bili proračuni zadnjih treh vlad, novost pa je, da je ta vlada zabetonirala varčevalne ukrepe, ki so bili obljubljeni kot začasni, pa čeprav imamo gospodarsko rast," je dejal Luka Mesec (ZL).

Mescu se proračun ne zdi socialen, saj se socialno pravičnejši davki vse bolj nadomeščajo z regresivnimi, prav tako ni solidaren. V njem pa pogreša tudi razvojne vsebine, kot bi bila denimo gradnja drugega železniškega tira Divača-Koper.

Suzana Lep Šimenko (SDS) je opozorila, da vlada v dosedanjih dveh letih mandata ni uresničila reform, ki jih je obljubila, prav tako te niso razvidne iz danes predstavljenih dokumentov. "In več kot očitno ne moremo pričakovati nič od tega, kar ste obljubljali," je dejala.

Bratuškovi se ne zdi prav, da po treh letih gospodarske rasti še vedno veljajo ukrepi, ki so bili sprejeti v krizi. "Glede na to, s koliko prihodki razpolagamo, enostavno ni prostora, da bi vse omejevalne ukrepe odpravili takoj," je odgovorila finančna ministrica.

Uroš Prikl (DeSUS) je s predlaganim proračunom pogojno zadovoljen. "Vedno je več želja kot pa zmožnosti," je dejal. Strinjal se je z nekaterimi pomisleki, da se še vedno preveč varčuje pri socialno ogroženih, a je zadovoljen, da se praktično vsem neposrednim proračunskim uporabnikom s predlagani spremembami sredstva povečujejo.

Največ pozornosti pa so na seji posvetili vprašanju mase plač za zaposlene v javnem sektorju. Predlog zakona, ki naj bi uredil politiko plač za leto 2017, je že v obravnavi v DZ, a še ni usklajen s sindikati. Če do dogovora ne bo prišlo, bo po oceni vlade zmanjkalo približno 200 milijonov evrov.

V opoziciji so zato že na začetku seje opozorili, da predlog proračuna danes še ni primeren za obravnavo. "Odločamo o nečem, kar sploh še ni dokončno," je bil kritičen Anže Logar (SDS), minister za javno upravo Koprivnikar pa je dejal, da vlada pripravlja nov poskus dogovora s sindikati javnega sektorja. Dogovor pričakuje v naslednjih dneh.

A tako kot Vraničar Ermanova je tudi Koprivnikar poudaril, da bo vsaka rešitev morala biti znotraj finančnih zmožnosti, ki so določene s proračunom. Če dogovora vendarle ne bo, pa bo vlada morala poiskati drugačne ukrepe.

Poslanci in poslanske skupine so k predlogu proračuna vložili 37 dopolnil, od katerih pa člani odbora niso podprli nobenega.