Oktobra smo pisali o stiski devetčlanske družine Stanec iz Dogoš v mestni občini Maribor, v družini je pet otrok, živijo pa v vlažni kleti svoje nedokončane hiše. Za gradnjo »strehe nad glavo« na podedovani parceli so se odločili leta 2011, ko so vsi še imeli službe in so lahko pridobili kredit.

ZIMA JE PRED VRATI, ONI PA SE VEDNO V VLAZNI KLETI – 2
Gabrijel Toplak
Stene in stropi v notranjosti so zaradi vlage in plesni že precej potemneli.

Bogataši na papirju

Projektantu so vnaprej plačali potrebno dokumentacijo za gradnjo, a kasneje so prejeli kazen, češ da gre za črno gradnjo. Gurs je njihov nedograjeni objekt vseeno ocenil na 490 tisoč evrov. »Oče, ki je bil gradbenik, zato se je gradnje lotil sam, je, potem ko je izvedel za vse to, vpričo nas želel storiti samomor. Strel je preživel, a je po pol leta umrl,« se spominja Doroteja Stanec. Gursova ocena jih je naredila »bogataše« le na papirju, pravi, a so bili zaradi tega ob vse socialne transferje. »Nobeno dopovedovanje, da je šlo za napako države, ni zaleglo,« dodaja.

ZIMA JE PRED VRATI, ONI PA SE VEDNO V VLAZNI KLETI – 1
Gabrijel toplak
Voda se nabira tudi ob stopnišču in pred vhodnimi vrati.

Vlaga in plesen

Četudi je veliko obljub še vedno neuresničenih, je družina Stanec iz Dogoš vseeno hvaležna vsem ljudem dobre volje, in teh ni tako malo, ki so se odzvali na njihov poziv in jim različno pomagali.

Zdaj je pred vrati zima in vreme se spreminja. »Klet je še bolj vlažna kot takrat, ko ste nas obiskali. Otroci so kar naprej bolni. V notranjosti imamo veliko vlage. Ob dežju nam zamaka, zato imamo povsod naložene krpe,« je zaskrbljena sogovornica, ki ne vidi rešitve, dokler se ne preselijo v višje nadstropje. »Morali bi si urediti vsaj tri sobe, kopalnico in kuhinjo. Nekaj obrtnikov nas je res obiskalo in nam pomagalo. Vodovod imamo narejen, električarska dela so v teku. Na omete, ki so predvideni 20. decembra, še čakamo. Material imamo, iščemo pa izvajalca, ki bi nam to naredil brezplačno. Potem bi lahko razmišljali o estrihih, podih, beljenju sten, kopalnici … Vse se ustavi pri denarju, s katerim bi lahko kupili material. O nakupu notranje opreme sploh ne upamo razmišljati,« je dejala brezposelna Stančeva, ki je poleti služila s priložnostnim delom.

Hvaležni za pomoč

Material imajo, izvajalca ne: Material za omete jim je darovalo podjetje iz Maribora, izvajalec, ki ga še iščejo in bi jim naredil uslugo, bi lahko začel delo 20. decembra.

Na stisko te družine nas je opozorila mariborska humanitarka Katarina Goričan Pokrivač, zbiranje materialne pomoči za družino pa je podprl tudi mariborski center za socialno delo. »S prošnjo za pomoč smo se obrnili na ljudi dobre volje, ker drugega izhoda več nismo videli. In četudi se je veliko zadev ustavilo zgolj pri danih obljubah, smo vseeno hvaležni vsem, ki so nam pomagali. Še vedno smo odločeni, da zaživimo v hiši, ki jo je zgradil naš oče zidar,« je sklenila Stančeva. Donacije zbirajo na tekočem računu družine: TRR SI56 041080247711309, referenca SI 00, Nova KBM, Patrik Lepej, Gasilska 9, Dogoše, 2000 Maribor. 

ZIMA JE PRED VRATI, ONI PA SE VEDNO V VLAZNI KLETI – 3
Gabrijel Toplak
Na tleh je precej vlage, ki jo poskušajo »odpraviti« s suhimi krpami.