Prerezan kabel

Vandalizem ali zamera?

Carmen Leban
10. 11. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na Bovškem se je konec prejšnjega tedna zgodilo vandalsko dejanje brez primere. Neznanci so namreč poškodovali oziroma prerezali komunikacijski kabel krožno kabinske žičnice Kanin.

Bobo
Prerezana je bila jeklenica varnostne linije med A in B.

Na bovški občini uradnih izjav glede vandalskega početja ne dajejo. So nam pa povedali, da dejanje ostro obsojajo. Kaninska smučišča so namreč paradni konj zimskega turizma na Bovškem.

Nepridipravi sicer s svojim vandalskim početjem življenj niso ogrozili, saj so varnostne naprave zaznale napako in so zaustavile sistem, zaradi česar žičnice delavci niso mogli pognati. Napako so že odpravili, ostaja pa uganka, kaj je bil motiv za takšno početje.

Bovčani, ki se jim zadnji dve desetletji ni godilo nič dobrega, so na nogah. Vajeni so sicer vsega hudega, rušilni potresni sunki in plaz, ki je pod seboj pokopal sedem ljudi, so jim spremenili življenje. Selitve, obnove domov in krediti so stvari, ki so marsikoga zaznamovale, in ko je že kazalo, da je turizem spet v razcvetu, je v začetku leta 2013 prišlo do resne okvare kaninske dostavne žičnice. Zaradi težav v podjetju ATC Kanin in pomanjkanja finančnih sredstev so naprave na kaninskih smučiščih mirovale tri sezone. Apartmaji in hoteli so bili prazni, samevali so gostinski lokali, zaposleni so bili na zavodu, socialne tiske so bile vse večje. Potem pa je lani posijal žarek upanja in obnova se je z velikim angažiranjem občine ter ob pomoči države le začela.

Tik pred zdajci

P.K.
Župan občine Bovec Valter Mlekuž je eden od glavnih pobudnikov za oživitev kaninskih žičnic.

Pred sezono je bilo vse nared, da bo smučišče spet oživelo. Potem pa neljubi dogodek, ki se je zgodil v noči na soboto. V soboto zjutraj je bila policija obveščena, da je neznani storilec ponoči pristopil do prvega nosilnega stebra krožno kabinske žičnice Kanin in poškodoval oziroma prerezal kabel (jeklenico) varnostne linije med A in B. Delavci zaradi omenjene poškodbe žičnice niso mogli spraviti v pogon. Varnosti sistem se je odzval tako, kot se mora, zato ni bilo bojazni, da bi prišlo do morebitne nesreče. Poškodbo so že sanirali, škoda pa je ocenjena na 350 evrov. Kljub temu so prebivalci Bovca besni in si želijo, da bi policija čim prej odkrila storilce. Ko so izvedeli, kaj se je zgodilo, so si bili edini, da če izvedo, kdo je to storil, ga ne čaka nič dobrega.

Kdo je kriv?

Poznavalci pa pravijo, da so nepridipravi dobro poznali delovanje sistema, saj so morali najprej splezali na steber, potrebovali pa so tudi primerno orodje. Ker so stebri precej visoki, je bilo zraven kar nekaj varnostnega tveganja. Pojavlja pa se zaskrbljenost, kakšen motiv so imeli storilci, so bili domačini, morda kdo, ki so mu v propadlem podjetju ATC Kanin ostali kaj dolžni …