Stavka zdravnikov

Na dan odpade med 30 in 40 operativnih posegov

M.K./STA
9. 11. 2016, 20.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na drugi dan stavke zdravnikov po nekaterih zdravstvenih zavodih, zlasti bolnišnicah že prihaja do težav. Večje težave naj bi imeli v ptujski bolnišnici.

Bobo
O morebitni zaostritvi stavke se bo glavni stavkovni odbor zdravniškega sindikata Fides odločal v petek.

Na kirurški kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana na dan odpade med 30 in 40 operativnih posegov.

Težave se pojavljajo tam, kjer je največje pomanjkanje zdravnikov. Ob splošnem pomanjkanju anesteziologov po državi so tako najbolj na udaru operativni posegi. Po poročanju Radia Slovenija bo v ptujski bolnišnici verjetno že v četrtek zmanjkalo zdravnikov. Nekateri so namreč že izpolnili tedensko kvoto 40 delovnih ur, kakor so se omejili v času mehkejše oblike stavke. Da bodo nastale težave in na kadrovsko šibko sliko bolnišnice so sicer v sindikatu in vodstvu bolnišnice opozorili že v torek.

Splošno bolnišnico dr. Jožeta Potrča na Ptuju bosta sicer v četrtek obiskala tudi predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin in predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina. Srečala se bosta z direktorjem bolnišnice Andrejem Levaničem in zdravniškim osebjem, so sporočili iz Fidesa.

Še večje težave pa večina zdravstvenih zavodov pričakuje prihodnji teden. Prihodnji teden bi lahko tudi prišlo do zaostritve stavke, kar pomeni, da bodo opravljali le še tiste storitve, ki so za zdravnike v času stavke opredeljene z zakonom, in sicer nujne bolnike, nosečnice, otroke in starostnike ter izvajali operacije bolnikov z rakom. Ne bodo pa opravljali nenujnih pregledov ali posegov.

O morebitni zaostritvi stavke se bo glavni stavkovni odbor zdravniškega sindikata Fides odločal v petek. V četrtek pa bo v največji zdravstveni ustanovi pri nas, v UKC Ljubljana, potekal stavkovni zbor zdravnikov.
V Fidesu so se sicer danes odzvali tudi na izjave varuha bolnikovih pravic v Mariboru Franceta Prosnika, ki je v izjavi za nekatere medije dejal, da bodo s splošno stavko zdravnikov in zobozdravnikov bolnikom kršene temeljne pravice.

Kdo krši temeljne bolnikove pravice?

V sindikatu obžalujejo, da varuh ne vidi, da prav aktualni javni zdravstveni sistem krši temeljne bolnikove pravice. Standardi in normativi so namreč po njihovih besedah temelj strokovne obravnave bolnika, ki ima po ustavi in zakonu pravico do strokovne oskrbe. Več časa za bolnike, ki ga omogočajo standardi in normativi iz modre knjige, pomeni torej zagotovitev pravic bolnikom, ki izhajajo iz zakona o pacientovih pravicah, so zapisali v sporočilu medijem.

"Šele sprejem standardov in normativov, za kar smo si prizadevali v pogajanjih z vlado, bo torej izboljšal naš javni zdravstveni sistem. In za to stavkamo. Ne stavkamo na račun bolnikov, ampak za bolnike," so še poudarili.

Kdaj se bo stavka končala, še ni znano, saj se vladni pogajalci še niso sestali s predstavniki Fidesa. Na ministrstvu za zdravje so danes za STA pojasnili, da ministrstvo vodi medresorske pogovore in usklajevanja znotraj vlade o realizaciji stavkovnih zahtev zdravnikov. Ministrica Milojka Kolar Celarc pa bo sindikatom vabilo za nadaljevanje pogajanj poslala po uskladitvi vladnih stališč do odprtih vprašanj.

Zdravniki imajo dve stavkovni zahtevi, in sicer sprejem standardov in normativov za zdravnike, ki so že opredeljeni v modri knjižici, ter spremembo plačnega sistema v javnem sektorju.