Povezovanje

Sonaravni slovenski pridelki so za Kitajce butični

T.L./STA
5. 11. 2016, 16.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kitajska v slovenski proizvodnji hrane ne vidi konkurenta, slovenski proizvodi jih zanimajo zaradi sonaravne pridelave.

Bobo

Kitajski trg je odprt za vse slovenske pridelke, je na bilateralnem srečanju med Slovenijo in Kitajsko zagotovil kitajski minister Han Changfu in izpostavil, da jih slovenski pridelki zanimajo predvsem zaradi sonaravne pridelave. Kmetijski minister Dejan Židan se je po srečanju s Hanom srečal še z makedonskim in poljskim kolegom.

Kitajska v slovenski proizvodnji hrane ne vidi konkurenta. "Zanima se za proizvode, ki so narejeni na bolj sonaraven način in so skozi kitajska očala butični ter prinašajo neko dodano vrednost," je povedal Židan, ki se bo čez dva dni srečal tudi s kitajsko upravo za varno hrano. Han mu je danes potrdil, da si Kitajska želi tudi sama zmanjšati birokratske ovire pri postopkih uvoza hrane na Kitajsko.

Bilateralna srečanja so sicer potekala po ministrskem srečanju držav srednje in vzhodne Evrope in Kitajske, ki je potekalo v okviru kmetijsko-trgovinskega sejma v kitajskem Kunmingu. Udeleženci so na srečanju izpostavili povečevanje medsebojne blagovne menjave ter izmenjavo znanj in iskanje novih možnosti za raziskave in razvoj. Slovenija s Kitajsko že intenzivno sodeluje na področju krasoslovja.

"Pospešiti moramo še gospodarsko menjavo, so pa trenutno kazalci na področju agroživilstva vzpodbudni. Realizacija v prvi polovici leta je bila pri hmelju za 60 odstotkov večja kot v celotnem lanskem letu. Tudi vinarji letos napovedujejo rast, imamo pa še prve pošiljke mlečnih proizvodov," je dejal Židan, ki v gospodarski izmenjavi s Kitajsko vidi še veliko potenciala.

Države udeleženke so na ministrskem srečanju s posebno deklaracijo podprle predlog Slovenije, da bi bilo naslednje ministrsko srečanje v Sloveniji. Posebno podporo slovenski organizaciji na bilateralnem srečanju podal tudi Han. "Gre za prepoznavnost Slovenije in možnost krepitve gospodarskega sodelovanja," meni Židan, ki vidi priložnosti predvsem pri izvozu hrane in tehnologije v kmetijstvu in gozdarstvu ter tehnoloških procesov pri proizvodnji hrane.

Prihodnji forum bo najverjetneje potekal kot uvod v sejem v Gornji Radgoni. Židan je prepričan, da bo to eden najpomembnejših dogodkov v letu 2017 v Sloveniji.

Za sodelovanje z makedonskimi čebelarji

Na bilateralnih srečanjih je Židan z makedonskim kolegom Mihailom Cvetkovom iskal možnosti večjega sodelovanja med državama. Makedonska stran želi narediti bistveno večji premik na področju čebelarstva. Ministra sta se dogovorila za pripravo memoranduma o načinu sodelovanja med državama na tem področju, ki bo zajemal pomoč pri pripravi kmetijskih ukrepov pri pomoči čebelarjem ter možnosti skupnega sodelovanja pri proizvodnji medu in izdelkov iz medu. Židan je po srečanju poudaril, da Slovenija išče trg na področju čebelarstva, da ima znanje in opremo in da si želi poslovno pomagati pri vzpostavitvi proizvodnje.

Ministra sta se pogovarjala tudi o možnostih sodelovanja na področju vinarstva in o prodaji slovenskega pasemskega materiala Makedoniji.

S poljskim kolegom Krzysztofom Jurgielom pa sta se pogovarjala predvsem o sodelovanju v Višegrajski skupini. Dogovorila sta se tudi za obisk Židana z gospodarsko delegacijo na Poljskem.