Žaljivi tvit

Janša bo moral spet plačati 6000 evrov

G.G./STA
3. 11. 2016, 16.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Okrajno sodišče v Velenju je ugodilo tudi zahtevku novinarke RTV Slovenija Eugenije Carl in ji prisodilo 6000 evrov odškodnine zaradi tvita, ki ga je napisal predsednik SDS Janez Janša. Pred Carlovo je bila z enakim zahtevkom uspešna tudi novinarka in urednica Mojca Pašek.

Arhiv Reporterja
Janša se na sodbo ni pritožil.

Tudi v primeru Eugenie Carl je sodišče v izdani zamudni sodbi ugotovilo, da je zapis že sam po sebi žaljiv, pod vprašaj pa tudi ni postavilo trditve Carlove, da je bila v javnem in zasebnem okolju prizadeta in je doživela hude duševne bolečine, poroča MMC RTVS. Tudi tokrat je torej sodišče sodbo izdalo po tistem, ko se Janša nanjo v zakonskem roku 30 dni sploh ni odzval. Sodišče je tudi v tem primeru Janši naložilo še plačilo nekaj več kot 500 evrov sodnih stroškov.

Janša se sicer lahko na sodbo pritoži, vendar sodbe ne more izpodbijati zaradi zmotne ali nepopolne ugotovitve. Paškova je sicer ob svoji sodbi izrazila pričakovanje, da se bo Janša na sodbo pritožil.

Povod za obe tožbi je bil Janšev tvit: "Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 eur, drugo za 35 eur. #ZvodnikMilan."

Sledi še kazenska tožba

Obe novinarki Janšo tožita tudi kazensko. V tej zadevi je senat celjskega okrožnega sodišča že septembra zavrnil Janšev ugovor in presodil, da obstaja utemeljen sum storitve kaznivega dejanja razžalitve.

Na problematiko sovražnega govora na spletu je v svojem poslanskem vprašanju vladi opozoril tudi poslanec ZL Franc Trček. Vlada pa je ravno na današnji seji oblikovala odgovor, v katerem med drugim navaja, da so "z novimi (digitalnimi) oblikami pridobivanja, obdelave in posredovanja informacij na internetu ter hranjenja le-teh v tem novem digitalnem okolju lahko vse bolj ogrožene tudi temeljne vrednote posameznika in demokratične družbe".

Na vprašanje poslanca, kako bodo zagotovili ustrezno obravnavo in sankcioniranje sovražnega govora in spodbujanja sovraštva, vlada meni, da je trenutna zakonodajna ureditev glede na primerjalno prakso v EU načeloma ustrezno urejena, sledi evropski zakonodaji in omogoča strokovno obravnavo sovražnega govora (tudi na internetu), brez poseganja v pravico do svobode govora.