Praznik

Dan reformacije: papež pred 500. obletnico na Švedskem

D.B./STA
31. 10. 2016, 07.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V Sloveniji danes praznujemo dan reformacije. Praznik in dela prost dan obuja spomin na versko, politično in kulturno gibanje v 16. stoletju, po zaslugi katerega smo Slovenci dobili prvo knjigo v maternem jeziku in prvo slovensko tiskano knjigo sploh - Katekizem. Z njim je Primož Trubar leta 1550 postavil temelje slovenskemu knjižnemu jeziku.

Reuters
V okviru praznovanj 500. obletnice reformacije, ki bo prihodnje leto, bo mesto Lund na jugu Švedske obiskal papež Frančišek.

Reformacija je v 16. stoletju vzniknila v Nemčiji iz potrebe po preoblikovanju rimskokatoliške cerkve. Njen glavni začetnik je bil Martin Luther, ki je na današnji dan leta 1517 na vrata cerkve v Wittenbergu protestno obesil 95 tez, s katerimi je zahteval njeno prenovo. Gibanje se je nato razširilo po Evropi.

Ena od Luthrovih zahtev je bila tudi, da bi verniki brali Sveto pismo v maternem jeziku. To je pomembno vplivalo na razvoj književnosti v ljudskih jezikih, med drugim na slovensko. V obdobju reformacije so tako nastale prve slovenske knjige, približno polovico vseh, ki so jih napisali protestantski pisci, je prispeval Trubar (1508-1586), osrednja osebnost reformacije na Slovenskem.

Poleg njegovega Katekizma, ki mu je dodal še Abecednik, sta iz tega obdobja pomembna še prevod Svetega pisma Jurija Dalmatina in prvi slovenski pravopis Zimske urice proste Adama Bohoriča.

V Sloveniji je dan reformacije praznik od leta 1992. Osrednjo prireditev oziroma proslavo ob tem dnevu zadnja leta organizira Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar. Letošnja je bila v petek v Murski Soboti.

Wikipedija
Pobudo za praznik je leta 2008 ob praznovanju 500. obletnice Trubarjevega rojstva dal tržaški pisatelj Boris Pahor.

Drugi papežev obisk na Švedskem

Vokviru praznovanj 500. obletnice reformacije, ki bo prihodnje leto, bo mesto Lund na jugu Švedske danes gostilo zgodovinsko ekumensko srečanje, ki se ga bodo udeležili papež Frančišek in voditelji luteranske cerkve.

Ob papeževem obisku - to bo drugi obisk poglavarja katoliške cerkve na Švedskem - so predvideni ekumenski obred v mestni katedrali in vrsta dogodkov ob 500. obletnici reformacije.