Objemčki in poljubčki

Moški, ki je uročil ministrico

lt
27. 10. 2016, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Vojaški parapsiholog Dragutin Barušič, vodja kulta Zdrava atmosfera, meni, da ljudje potrebujemo več objemčkov in poljubčkov. Svoj čas naj bi kot »tihi lider hrvaške vojske« ustavil agresijo domovinske vojne. Zdaj pomaga Slovencem, saj Hrvati za njegov nauk nimajo več posluha.

Nejc Fon
Barušič trdi, da je zaslužen za konec vojne na Hrvaškem, vendar ima v domovini težave s pridobivanjem sledilcev.

Duhovno pomoč samooklicanega belega maga je med drugimi poiskala tudi finančna ministrica Mateja Vraničar Erman, glede katere je politika stranke SMC prepričana, da učinkovito ločuje zasebno in profesionalno. »Finančni tokovi so kot vodni tokovi, in če pretok preneha, vse stoji,« je sicer ena od fraz, ki si jih je kot še državna sekretarka izposodila pri svojem duhovnem voditelju in z njo upravičevala nujnost reševanja bank.

Znanje črpa iz karizme

Društvo Zdrava atmosfera naj bi imelo v državah nekdanje Jugoslavije imelo 3000 članov. Številko navaja Barušič, a je na noben način ne dokaže.

»Ne morem reči drugače kot tako, da znanje prihaja iz hvaležnosti. Če je človek hvaležen življenju, dobi človek znanje,« je za revijo Zarja pojasnjeval Barušič. Po njegovih besedah sta revolucionarja Matija Gubec in Josip Broz - Tito znanje kar dala na mizo: »Modri ljudje so imeli znanje, še preden so naredili šole.«

Pa vendar branje zapisov društva Zdrava atmosfera pri izobraženem bralcu pušča vtis, da gre le za organiziranje učenih besed v zapise brez globljega pomena. Podobni so tudi odgovori Barušiča na novinarska vprašanja. Odsotnost »logične metode« je sprva begala tudi ministrico Vraničar Ermanovo, vendar je v sebi takoj spoznala »premike«. Z Barušičevo metodo objemčkov in poljubčkov je postala »bolj sproščena, radostna, prisotna v trenutku, s tem pa boljši človek, ki lahko dodaja vrednost tudi drugim ljudem, ki prihajajo v stik z mano«.

»Objemček zdravi fizično, poljubček psihično,« rad pove Barušič, ki sklepa, da »kdor nima časa za objem, ta ima nekaj v ozadju«. Glede svoje izobrazbe je sicer skrivnosten, saj da bi z javnim obelodanjenjem delal krivico drugim poklicem. »Po izobrazbi sem prijatelj. Moje delo je, da sem ljudem najboljši prijatelj,« je opisal svoj poklic.

Hrvaška politika ga je zatajila

Mnogi hrvaški politiki bi se mu morali zahvaliti za prispevek k njihovi karieri, ampak »nimajo jajčnikov in jajc, da bi se mu javno zahvalili«, Barušiča navaja hrvaški Večernji list. Največ mu dolguje nekdanji hrvaški premier Ivica Račan, ki da je Barušiču konec osemdesetih ponujal mesto predsednika Zveze socialistične mladine Hrvaške. Visoki funkciji se je odrekel, delno zato, ker je »kot vizionar videl, da tisti socializem ne pelje v komunizem«, delno pa zaradi prijateljstva z zagrebškim nadškofom Franjem Kuharićem, trdi Barušič. Med domovinsko vojno pa je bil po lastnih trditvah kar »tihi vodja hrvaške vojske«, konkretneje vojaški »parapsiholog«, ki da je s svojimi nasveti pomagal ustaviti nasilje.

Youtube
Barušič poročanje o sebi razume kot široko zaroto. Privrženci ga obožujejo zaradi metode poljubčkov in objemčkov.

Zatajili so ga tudi hrvaški verniki

Dragutin Barušič o svoji čutnostni resnici: "Modri ljudje so imeli znanje, še preden so naredili šole."

Društvo Zdrava atmosfera je Barušič ustanovil leta 2011 v Zagrebu, isto leto pa še prvo podružnico v Celju. Trdi, da ima njegov kult aktivne podružnice v vseh državah nekdanje Jugoslavije. Vendar tajnica zagrebške izpostave trdi, da so se v tej sestanki nehali sklicevati že pred časom. Barušič na prošnjo za pojasnila ni odgovoril, hrvaški novinarki je le svetoval, naj ne kvari svojega poklica s podtikanji. Pri Hrvatih za poljubčke in objemčke očitno ni bilo pretiranega interesa.

Zarota prostozidarjev, katoliških homoseksualcev in iluminatov

Skupine, ki naj bi jih družilo zaničevanje Jezusa Kristusa in naj bi obvladovale svet, pa ne vplivajo le na novinarje, ki pišejo Barušiču nenaklonjene članke. Med drugim naj bi bile krive tudi za žled, ki je leta 2014 Slovenijo vklenil v ledeni objem. »V prejšnjih nočeh so letela čudna letala,« svojo teorijo dokazuje Barušič. Zarotniki pa so se pri tem in ostalem koordinirali s pomočjo čipov, ki so razpostavljeni v obeliskih po vsem svetu.