Velik biznis

Po Sloveniji kradejo harmonike

Sašo Avramovič
26. 10. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Naj bo nova ali rabljena. Naj bo klavirska, diatonična ali kromatična. Harmonika je draga stvar. Tega se dobro zavedajo tudi lopovi, ki jih »zanimajo« ta glasbila. Pa ne zato, da bi na njih igrali …

Facebook
Luki Adamiču (ansambel Azalea) so ukradli dve harmoniki.

Klavirske in kromatične tudi več kot 20 tisoč evrov Harmonike delimo na klavirske, diatonične in kromatične. Kakšne pa so cene novih? Ciril Burgar, direktor podjetja Melodija Glasbila, nam je pojasnil: »Cene diatoničnih se gibljejo do nekje največ 5000 evrov, klavirske in kromatične pa so dražje. Za nekatere je treba odšteti tudi več kot 20.000 evrov.« 

Da je harmonika najbolj popularen inštrument v Sloveniji, je v zadnjih letih jasno na vsakem koraku. A ta glasbila, nova ali rabljena, na žalost kradejo kot po tekočem traku. Pa verjetno ne zaradi tega, da bi lopovi s temi glasbili delili dobro voljo in nastopali na koncertih ter drugih prireditvah, pač pa jih zanima le denar. Dejstvo je namreč, da so harmonike »drag šport«.

Šlo je za kombi PGD Morava

V soboto so se nekemu pridaniču »zasvetile oči«, potem ko je ukradel 3500 evrov vredno diatonično harmoniko iz kombija, v katerega je vlomil na parkirišču na Šegovi ulici (pri športni dvorani Leona Štuklja) v Novem mestu. Izvedeli smo, da je šlo za kombi PGD Morava. Poveljnik Grega Mohorič nam je povedal, da so se v Novem mestu njihovi gasilci udeležili dneva odprtih vrat Gasilsko-reševalnega centra Novo mesto, ko so se zvečer vrnili do kombija, pa so videli, da je bilo v kombi vdrto, razbito je bilo zadnje okno. Policisti lopova še niso našli.

Ukradli harmoniki ansambla Azalea

Do podobne tatvine je prišlo letošnjega 10. junija. Neznanci so v Grosupljem vlomili v avtomobil in ukradli harmoniki (znamke Pečjak in Svetlin), ki sta bili last Luke Adamiča, člana ansambla Azalea. Ansambel je novico objavil tudi na svojem facebook profilu in priložil fotografiji ukradenih glasbil.

Zgodilo se je čez vikend

V Voklem je med soboto in nedeljo, 10. in 11. septembrom, nekdo vlomil v hišo, kar so lastniki ugotovili šele v ponedeljek, ko so opazili poškodbo na vratih terase. Iz hiše sta bila poleg harmonike odtujena še zlatnina in denar.

Mediaspeed
Dejan Čelik, znan tudi kot Frai Toni, ni ukradel harmonike, le »pozabil« jo je vrniti za dlje časa.

Pri Zmajskem mostu …

Do drzne tatvine je prišlo tudi lanskega 28. marca. Kraj dogodka? Pri Zmajskem mostu v Ljubljani. Nepridiprav se je usodno zagledal v harmoniki znamke Rutar, v oko pa mu je padla tudi mešalna miza Alien&Heat. Lastnica se je kasneje obrnila na dobronamerno javnost, za informacijo, ki bi pripomogla k najdbi odtujenih predmetov, pa je ponudila tudi nagrado.

Vrnil jo je komaj čez pol leta

Pred leti, pisal se je 6. november 2009, pa je v mengeško podjetje Melodija Glasbila vstopil nekdanji član skupine Atomik Harmonik Dejan Čelik, znan tudi kot Frai Toni. »Dejal je, da si želi izposoditi diatonično harmoniko, ki je bila takrat vredna 2900 evrov, da bo z njo posnel dva ali pa tri komade,« nam je opisal Ciril Burgar, direktor podjetja. Napisali so potrdilo o prejemu 2900 evrov vredne harmonike za dobo enega tedna, Dejan pa jo je v tem času »pozabil« vrniti. Ko ga je kasneje poklicala Cirilova žena Vesna, naj bi odgovoril, da potrebuje le še dva ali tri dni, potem pa bo harmoniko vrnil. Spet nič. Poklical ga je še Ciril, Dejan mu je obljubil, da pride tisti dan zvečer in da bo vrnil izposojeno, a ga ni bilo od nikoder. Kot nam je povedal Ciril, je nato kontaktiral Dejanovega očeta, ki naj bi mu obljubil, da bo spomladi prodal kos zemlje in poplačal sinove dolgove, a tudi iz te moke ni bilo kruha. Potem pa se je zgodba obrnila. Ko sta se Ciril in Vesna odločila, da zgodbo posredujeta medijem, ki so novico tudi objavili, je Dejan harmoniko le prinesel nazaj. Po približno pol leta od izposoje.