Prijateljski odnosi

Srbi želijo vilo na Bledu

S.R.
24. 10. 2016, 14.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Slovenski in Srbski premier Miro Cerar in Aleksandar Vučić sta se dogovorila o nadaljnjih korakih reševanja vprašanja nasledstva bivše Jugoslavije.

STA
Vučić pravi, da Srbija želi avtomobile Josipa Broza Tita in vilo na Bledu, Slovenija pa umetnine, vprašanja pa bodo rešena v prijateljskem duhu.

Odnosi med Slovenijo in Srbijo so odlični in prijateljski, sta danes na novinarski konferenci po skupni seji obeh vlad v Beogradu poudarila premierja Miro Cerar in Aleksandar Vučić.

Kot sta dejala, med državama ni resnejših odprtih vprašanj, tista, ki so, pa uspešno rešujejo. Pri tem sta ciljala predvsem na odprta vprašanja glede nasledstva.

"Nekaj je odprtih vprašanj glede arhivov in delitve diplomatsko-konzularnih predstavništev," je dejal Cerar. "Mi bi radi, da bi nam vrnili Titova vozila in vilo na Bledu, Slovenija bi rada umetniška dela," pa je pojasnil Vučić. Nekaj teh vprašanj, med njimi vprašanje Jugobanke, so po besedah Vučića rešili prav danes.

Cerar je še izpostavil današnji dogovor o arhivih, po katerem bo Slovenija iz Srbije dobila 43 originalnih mednarodnih sporazumov iz arhiva Srbije, dogovorili smo se o razdelitvi drugega gradiva in digitalizaciji arhiva, ki je skupna dediščina iz nekdanje skupne države.