Hlev zgorel do tal

Živino pravočasno rešili

Gabrijel Toplak
20. 10. 2016, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kljub hitri intervenciji gasilcev iz pesniške občine je ogenj starejše poslopje popolnoma uničil. Policisti in kriminalisti so svoj sum osredotočili na samovžig sena.

PGD Pesnica
Objekt je bil starejše gradnje, z dvojnimi lesenimi stropovi, med katerimi je bila slama, kar je gasilcem dodatno oteževalo gašenje.

Družina Valentan iz Dragučove v občini Pesnica pri Mariboru si bo nedavni ponedeljkov večer zagotovo zapomnila za vedno. Ognjeni zublji so jim namreč v le nekaj urah popolnoma uničili starejše gospodarsko poslopje v bližini doma, iz katerega pa so k sreči pravočasno rešili živino. 

Ogenj opazili sosednje 

PGD Pesnica
V intervenciji je sodelovalo 35 gasilcev iz treh prostovoljnih gasilskih društev, in sicer Pernice, Pesnice ter Jakobskega Dola.

Gasilce je o požaru na ostrešju objekta s telefonskim klicem nekaj pred 23. uro obvestil bližnji sosed, domači pa so še pred njihovim prihodom začeli iz gorečega objekta reševati živino. Prvi so bili na kraju požara prostovoljni gasilci iz Pernice, pozneje so se jim pridružili gasilci iz Pesnice in Jakobskega Dola. Poveljnik tamkajšnje občinske gasilske službe Jože Repa je povedal, da je požar kljub hitri intervenciji hlev, ki je bil starejše gradnje, z dvojnimi lesenimi stropovi, med katerimi je bila slama, popolnoma uničil. »Dokler nismo objekta z delovnim strojem dobesedno razkopali ter hkrati odpeljati 25 prikolic slame in drv, nam ognja ni uspelo omejiti oziroma pogasiti. Požar je skupaj gasilo 35 gasilcev z devetimi vozili,« pojasnjuje Repa.

Domači zaviti v molk

PGD Pesnica
Reševalnim službam je težave povzročalo precej majhno dvorišče in bližina drugih objektov, na katere bi se lahko razširil požar.

Po njegovih besedah je šlo za precej zahtevno gašenje, saj so imeli na voljo precej majhno dvorišče in zato malo »manevrskega« prostora. »Samo približno tri metre stran je stanovanjski objekt, nekaj metrov nasproti stoji veliko gospodarsko poslopje, v katerem je kakšnih 50 glav živine, blizu sta tudi drvarnica in garaža. Takšnega gašenja, priznam, še nisem doživel,« je za Svet24 povedal Repa in nadaljeval, da je ves čas obstajala nevarnost, da bi ogenj zajel tudi sosednja poslopja. Intervencijo so zaključili zjutraj okrog 5. ure, domači gasilci, ki so izvajali požarno stražo, pa so se umaknili tri ure kasneje. Lastniki približno 175 kvadratnih metrov velikega objekta so precej pretreseni in so zavrnili kakršnokoli dajanje informacij.

Poročilo na tožilstvo

Pogorišče so obiskali tudi policisti in kriminalisti. Kot je povedal Miran Šadl, predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Maribor, materialna škoda znaša okoli 25 tisoč evrov. »Policisti in kriminalistični tehniki, ki so opravili ogled kraja požara, so svoj sum osredotočili na samovžig sena. O svojih ugotovitvah bodo podali poročilo pristojnemu tožilstvu,« je dejal Šadl.