Za zaprtimi vrati

Po vladi še odbora za sporazum, ki razburja

T.L./STA
17. 10. 2016, 21.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Po večurni razpravi sta se odbora DZ za zadeve EU in za gospodarstvo strinjala s podpisom trgovinskega in investicijskega sporazuma med EU in Kanado (Ceta) in njegovi začasni uporabi.

Bobo
Zdravko Počivalšek

Odbora DZ za zadeve EU in za gospodarstvo sta po večurni razpravi zvečer prižgala zeleno luč podpisu trgovinskega in investicijskega sporazuma med EU in Kanado (Ceta) in njegovi začasni uporabi. Temu sta, preden so sejo odbora že dopoldne zaprli za javnost, nasprotovala predvsem poslanca ZL.

Po vnosu nekaterih sprememb, tudi na zahtevo Slovenije, je podpis sporazuma v četrtek potrdila vlada. O sporazumu bodo v torek najprej odločali ministri držav EU, pristojni za trgovino, med njimi tudi Zdravko Počivalšek. Podpisali pa ga bodo predvidoma na vrhu EU - Kanada 27. oktobra.

Del sporazuma se bo začasno začel uporabljati po potrditvi v Evropskem parlamentu, kar naj bi se zgodilo konec tega leta ali v začetku naslednjega. O slovenski ratifikaciji Cete bo odločal DZ.

Obravnavo dokumenta je sicer članom odborov predstavil minister za gospodarske zahteve, razvoj in tehnologijo Počivalšek, ki je izpostavil, da je Slovenija pri oblikovanju sporazuma glede na specifične zahteve dosegla ogromno.

Slovenija je bila med državami, ki so dosegle, da bodo Ceto poleg Evropskega parlamenta potrjevali tudi nacionalni parlamenti, da se bo začasno izvajal le del sporazuma, ne celoten, in da je iz začasne uporabe izvzeto investicijsko sodišče za reševanje sporov med vlagatelji in državo (ICS).

SMC: Priložnost za Slovenijo

"Glede na to, da so bila pogajanja zaključena leta 2014 in smo imeli dve leti časa za razprave o sporazumu, je na tej točki prišel čas, da zadevo sprejmemo, tako na vladi kot v DZ," je po koncu seje odborovdejal predsedujoči odboru DZ za EU Kamal Izidor Shaker, sicer poslanec SMC.

"Slovenija je bila ena izmed tistih držav članic, ki je zelo težila k temu, da se Ceta obravnava kot sporazum v mešani pristojnosti, torej, da ga potrjujejo tako države članice, kot tudi Evropski parlament," je poudaril. Slovenija je bila po njegovih besedah trd pogajalec za lastne nacionalne interese.

Ker se bliža 27. oktober, je prepričan, da je prav, da so to odločitev vlade o podpisu sporazuma potrdili tudi v DZ, saj že v torek zasedajo trgovinski ministri EU.

Časovni okvir nadaljnje ratifikacije sporazuma v DZ sicer po njegovih besedah še ni določen, saj mora sporazum potrditi še Evropski parlament, medtem pa se bodo nadaljevale tudi razprave v civilni družbi kot tudi s strokovno javnostjo.

"Mi sicer s Kanado nimamo veliko neposrednih gospodarskih stikov, imamo pa zelo posredne gospodarske stike, zato je ta sporazum po mojem mnenju priložnost za Slovenijo in slovenske gospodarstvenike, ki lahko s svojimi inovativnimi idejami prodrejo na kanadski trg," je dodal.

ZL: Preveč nerešenih vprašanj

Do sporazuma in današnje odločitve odborov pa je bil kritičen Franc Trček (ZL). Čeprav je bila seja popoldne zaprta za javnost zaradi obravnave tajnih dokumentov, pa se je po njegovi oceni izkazalo, da je predstavnikom ministrstva za gospodarstvo postavljal preveč specifična vprašanja, na katera ni dobil odgovorov.

Kot je dejal, gre za sporazum, ki ga zavajajoče imenujemo trgovinski sporazum, ker je obsežnejši od zgolj trgovine. "Preveč je nerešenih vprašanj, zlasti v smeri ICS in paralelnega pravnega sistema, s katerim bi korporacije pritiskale na zakonodajno oblast," je dejal. Tudi glede na današnjo razpravo na seji Trček meni, da bo DZ na koncu tudi ratificiral sporazum, kar ga žalosti.